Advokát Hrádela upozornil na podivné chování vlády kvůli církevním restitucím. Tady jsou ohlasy na jeho zjištění

11.10.2014 18:23

Advokát a senátní kandidát Okamurova Úsvitu Karol Hrádela se aktivně podílel na sporu o církevní restituce a dlouhodobě upozorňuje na údajné nekalosti, které jsou s tímto převodem miliardových majetků spojené. Nyní tvrdí, že část vlády chtěla zabránit novele zákona, a obává se, aby nedošlo i k vyrovnání majetku, za něž byla v minulosti náhrada už poskytnuta, protože to nebude nikdo důkladně prověřovat.

Advokát Hrádela upozornil na podivné chování vlády kvůli církevním restitucím. Tady jsou ohlasy na jeho zjištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Jde ale ještě dál. V textu uveřejněném na ParlamentníListy.cz píše, že někteří politici se setkali se zástupci církve, aby s nimi projednávali konkordát (mezinárodní smlouva) týkající se majetkového vyrovnání, který by to ovlivnil. Vyzval občany, aby požadovali referendum při uzavírání takové smlouvy, a domnívá se, že se kolem církevních restitucí dějí nekalé věci.

„Zajisté není náhodou, že římskokatolická církev se začíná intenzivněji zasazovat o politické věci. Že sotva byla oznámena moje kandidatura do Senátu, začala se rozebíhat snad nejdražší senátorská kampaň v naší republice magistra Lásky, kterého prokazatelně podporují na akcích osoby, které v minulých volbách podporovaly KDU-ČSL. Hrozí nebezpečí, že bez vaší podpory neprosadíme nic,“ uvedl Karol Hrádela. Dle svých slov byl požádán o právní pomoc při tvorbě vyrovnání a v té době se o problém začal zajímat.

Láska: Jde po mně od začátku kampaně

Právník Václav Láska a současný kandidát do Senátu za koalici zelených a KDU-ČSL to považuje za snahu Hrádela zviditelnit se. „Jde po mně od začátku své kampaně a já jsem jeho velké téma. Netuším proč, napadá mne spousta věcí, ale tohle slyším poprvé. Vnímám to tak, že se pan doktor chce zviditelnit na mém jménu. Dokonce chodil na mé předvolební akce a já bych mu tento prostor nerad poskytl,“ řekl redakci Láska s tím, že pravděpodobně oznámil kandidaturu dříve, než Karol Hrádela.

Uvedl také, že o údajném tlaku proti novele zákona o církevních restitucích neví. „Obávám se, že jde jenom o divoké spekulace. Když se stal protikandidátem, tak jsem se informoval, o koho jde. Zjistil jsem, že jel k Ústavnímu soudu zastupovat senátory a důležité důkazy nechal v autě, které mu vykradli, tak je to zvláštní. To, co říká, jsou jen spekulace a nemá smysl o nich polemizovat,“ sdělil Václav Láska.

Paroubek: Pokud je to pravda, jde o politický skandál

Karol Hrádela tvrdí, že k utajenému setkání zástupců politických stran ANO, ČSSD, TOP 09 a ODS došlo ve Vatikánu 28. května 2014 kvůli uzavření Konkordátu. Podle jeho informací prý došlo i k jednání s papežem. Za nepravděpodobné to považuje Pavel Svoboda (KDU-ČSL), předseda výboru Evropského parlamentu pro právní záležitosti:

„Určitě ne s papežem, jestli se někam dostali, tak maximálně ke státnímu sekretáři. Navíc konkordát je mezinárodní smlouva a současné zákony musejí být v souladu s mezinárodní smlouvou ratifikovanou Parlamentem. O takové smlouvě se jedná už od roku 2004 a nemá s církvemi nic společného,“ řekl Svoboda a dodal, že autor textu by měl neprve tato tvrzení prokázat.

Vyjádření Karola Hrádely upoutalo pozornost expremiéra a předsedy strany LEV 21 Jiřího Paroubka. Ten uvedl, že je třeba se důrazně ptát, zda česká parlamentní delegace se zastoupením vládních politických stran skutečně navštívila Vatikán, aby zde jednala o uzavření smlouvy s Vatikánem a o majetkových otázkách. „Pokud se informace, které ve svém článku doktor Hrádela uvádí, potvrdí, jde skutečně o naprostý politický skandál a vláda by veřejnosti svůj postup měla urychleně vysvětlit a také jí předložit veškeré informace o tomto jednání,“ uvedl Paroubek.

Podle něj by v takovém případě bylo třeba zodpovědět mnoho otázek, jako proč byla návštěva před veřejností tajena, kdo na schůzce byl a zda byly účelem jednání české církevní restituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…