Advokátní komora zkoumá lživý inzerát o Schwarzenbergovi

01.02.2013 14:00

I Česká advokátní komora se začala zajímat o lživý inzerát v deníku Blesk, který si zaplatil advokát Vladimír Zavadil. Rada komory jeho chování posoudí. Inzerát měl poškodit kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga.

Advokátní komora zkoumá lživý inzerát o Schwarzenbergovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Tajemník komory Ladislav Krym se domnívá, že Zavadil porušil tu část etického kodexu, ve které se uvádí, že "advokát je všeobecně povinen poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu", řekla serveru iDNES.cz mluvčí komory Iva Chaloupková.

Krym podal podnět kontrolní radě advokátní komory (kontrolní orgán složený z 52 advokátů), která vyhodnotí, zda inzerát do deníku Blesk skutečně zadal Zavadil, a pokud ano, zda tím poškodil profesní předpisy. "Rada požádá o vyjádření advokáta, sežene si k tomu potřebné podklady, zpracuje se analýza a nakonec se bude hlasovat o návrhu rozhodnutí. Je to otázka několika týdnů, možná jednoho dvou měsíců," uvedla Chaloupková.

Pokud rada zjistí Zavadilovo pochybení, bude se případem v kárném řízení zabývat kárný senát. Ten může advokáta zbavit obvinění nebo mu udělit některý z trestů - od napomenutí přes veřejné napomenutí, pokutu až do výše stonásobku minimální mzdy po dočasný zákaz výkonu advokacie. "Nejvyšším kárným opatřením je vyškrtnutí ze seznamu advokátů, což znamená definitivní zákaz výkonu profese advokáta," doplnila mluvčí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…