Agresivní predátor, zaznělo z ČSSD po dotazu na Babiše. Vpravo se mluví o nové normalizaci

05.04.2014 4:44

Není prý překvapení, že Andrej Babiš využívá média, která vlastní, pro politické účely. Tušili jsme to už dávno, ale voliči se nechali napálit. A kdo si dnes myslí, že jeho média píší nezávisle, měl by vrátit občanku. I to tvrdí politici, které ParlamentníListy.cz oslovily s dotazem, zda souhlasí s názorem předsedy Senátu Milana Štěcha, že Andrej Babiš využívá svá média k politickému boji.

Agresivní predátor, zaznělo z ČSSD po dotazu na Babiše. Vpravo se mluví o nové normalizaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Kauza privatizace OKD a role současného premiéra Bohuslava Sobotky v jejím průběhu vyvolala u některých novinářů i politiků rovněž otázky o způsobu její prezentace v MF Dnes.

Když se redaktorka České televize Světlana Wittowská ptala v telefonickém rozhovoru přímo ministra Babiše, ten jakýkoliv vlastní vliv na prezentaci kauzy odmítl. „To je určitě náhoda, já do Mafry vůbec nezasahuji. Jak to dělají tam, se zeptejte paní šéfredaktorky Slonkové,“ ohradil se.

Na vývoj „kauzy OKD“ však zareagoval i předseda Senátu, sociální demokrat Milan Štěch. Ten ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz naznačil, že existuje pozoruhodná shoda mezi vystupováním ministra Babiše a deníku, který vlastní. „Tato kauza se neustále vrací a je zajímavé, že o ní asi 14 dní mluví pan Babiš a pořád se o tom píše v Babišově frontě. Ukazuje to na učebnicový příklad prorůstání byznysu do médií a používání k politickému boji,“ uvedl Štěch.

ParlamentníListy.cz se proto zeptaly politiků, zda sdílejí Štěchův názor a zda podle nich Andrej Babiš používá média, která ovládá z pozice vlastníka, k politickému boji.

Sám předseda ANO Andrej Babiš se proti vyjádření Štěcha rázně ohradil.  „Je to nesmysl a lež. Můj problém je, že ČSSD chce dát soukromé firmě 1,1 miliardy korun, přitom by to měla zaplatit sama,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Babiš.

Se Štěchem souhlasí například jeho stranický kolega, poslanec Jiří Koskuba, kterému je prý celá situace velmi líto. „Minimálně slušné to není, natož košer. Jak to končí, můžeme vidět v Itálii. Je smutné, že mu to lidé `žerou`,“ uvedl poslanec s poznámkou, že moudří se učí z chyb jiných, zatímco hloupý je musí spáchat sám.

„Dokonce mě mrzí i jistá slabost pana prezidenta vůči panu Babišovi, navíc stále bez vyřešené lustrace,“ dodal poslanec. „Já pouhým zaměstnancem Agrofertu být nehodlám. Nejen proto, že mě neplatí,“ uzavřel své vyjádření.

Ani jeho kolega z poslaneckého klubu ČSSD Jaroslav Foldyna si o Babišově vlivu zjevně nedělá žádné iluze. „Kdo věří, že média nevyužívá, tomu by měl být odebrán občanský průkaz,“ poznamenal poslanec.  

Další poslanec ČSSD Antonín Seďa rovněž souhlasí s předsedou Štěchem. „Není náhoda, že při návrhu na pomoc horníkům z OKD, se kterým nesouhlasí ministr financí, se objeví zpochybňování privatizace OKD,“ upozorňuje. Babiš podle něj vede útok na premiéra nejen osobně politicky, ale i ze strany médií, které ovlivňuje prostě proto, že je vlastní. „Takto zřejmě má vypadat svobodná soutěž politických stran a budoucí vývoj demokratické společnosti v podání hnutí ANO,“ dodal ironicky Seďa.

Místopředseda Senátu z ČSSD Zdeněk Škromach však popustil ironii uzdu ještě více. „To se mi nechce věřit, že by `milovaný` koaliční partner, kterého si ČSSD sama vybrala, s ní vedl nějaký boj,“ znělo jeho vyjádření pro ParlamentníListy.cz. Vážněji pak k tématu Babišových médií dodal, že „novináři jsou, jací jsou, ale s tím nic neuděláme“.  

Ministr obrany z hnutí ANO Martin Stropnický ale nesouhlasí. „Stačí si udělat analýzu článků, které v MF Dnes a Lidových novinách vycházejí,“ doporučil. Jeho kolega, poslanec ANO Jiří Zlatuška, upozornil, že Štěch hledá politické motivy v Babišově vlastnictví, které ale v žádném případě neznamená zároveň řízení a ovlivňování. Politiku z celé kauzy podle něj dělá spíše Štěch než Babiš.

„Proč si jako protivníka vybírá koaličního partnera, nevím,“ krčí rameny poslanec. Ten navíc v médiích vlastněných Babišem žádné známky ovlivňování nevidí. „Pokles preferencí ČSSD bych hledal spíše ve skutečnostech, o kterých mají všechna média co referovat. Nikoliv v neopodstatněném šíření paranoie kolem vlastnictví,“ vzkázal ČSSD koaliční partner.    

Vlastimil Vozka, další poslanec hnutí ANO, je prý zklamán, že se před volbami do Evropského parlamentu stupňuje nervozita, což politice neprospívá. Zneužívání médií svým předsedou však rovněž odmítá. „Je všeobecně známo, že pan Babiš nepoužívá jím vlastněná média pro svou prezentaci. Je to o etice publicistiky. Je nutné, abychom se vrátili k zásadnímu poslání politiky, a to je komunikace,“ sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec ANO.

Agresivní predátor, co chce zlikvidovat konkurenci

Václav Votava, další poslanec ČSSD, si ale navzdory ujišťování myslí, že toto podezření se nad Babišem vznáší neustále. „Vlastní-li politik, a tím spíše předseda parlamentní strany a ministr financí, významná tištěná či elektronická média, vždy to může vzbuzovat podezření z jejich zneužívání v politickém boji,“ uvádí. Podle něj pak ministr Babiš těžko může obhajovat nezávislost médií a vyvracet, že jsou řízena jeho pokyny.  

Jiný sociální demokrat, senátor Pavel Lebeda, si rovnou myslí, že objektivitu by v soukromých médiích vrcholného politika hledal jen velmi naivní čtenář. On sám prý Babišovy tiskoviny nečte. „Od roku 200 jsem byl odběratelem Lidových novin, ale odhlásil jsem je pro bezvýhradnou podporu ODS ještě před Babišovým nástupem,“ prozradil. K současné kauze OKD uvedl, že by bylo velmi zvláštní, kdyby média bezvýhradně nepodporovala svého vlastníka. „Ale útoky na koaličního partnera jsou za hranicí vkusu a dobré spolupráce,“ myslí si senátor.  

Obsáhlé vyjádření poskytl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Richard Dolejš. „V tomto ohledu s předsedou Senátu naprosto souhlasím. Pan Babiš je přece naprosto čitelný. V byznysu se chová jako agresivní predátor a stejně tak se chová i v politice. Bez jakýchkoli zábran chce ovládnout teritorium, které má v dosahu a evidentně nemá v úmyslu se do budoucna s kýmkoli dělit. Proto bude chtít za asistence svých médií postupně dehonestovat a zlikvidovat politickou konkurenci. Obdobně jako v byznysovém segmentu, který ovládá Agrofert. A ostatní je pouze populistická kamufláž, která na lidi bohužel zatím působí jako magnet,“ říká poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Podle Dolejše Babiš do politické akvizice nainvestoval neuvěřitelné peníze a efektivním způsobem toho využívá: „Proč jinak by kupoval například ekonomicky skomírající tištěná média? Ekonomicky sice nevýhodné, ale politicky evidentně ziskové. Samozřejmě jako vlastník se přes ně snaží uplatňovat své politické zájmy. To musí být jasné i poslednímu naivkovi. V první fázi o něm jeho investigativní média nenapsala křivého slova a nasadila mu masku křišťálově čistého bojovníka proti šlendriánu. A nyní nastala další fáze, kdy jeho mediální impérium začíná být evidentně využíváno proti politické konkurenci.“

„To je evidentně i případ posledního ataku na premiéra. Zřejmě jde o to, že pan Babiš chce za každou cenu vlivově a personálně ovládnout ČEZ, a proto bylo potřeba zaútočit a mediálně oslabit premiéra. Tato situace je velice vážná a politika pana Babiše nepřijatelná, protože to je samozřejmě nebezpečné a zhoubné pro naši demokracii. Pan Babiš by si měl uvědomit, že demokratický stát není Agrofert a nelze ho řídit jako firmu. Tam, kdo neposlouchá majitele a vůdce, neplní jeho vůli a nevyhovuje mu, tak je odstraněn. Demokracie tak nefunguje. Tam funguje dělba moci, diskuse a případný kompromis. Jinak se z demokracie lehce stane diktatura a to snad nechce ani pan Babiš,“ uzavřel Dolejš.

Ještě se budeme divit, varuje kníže

Místopředseda TOP 09 a velký Babišův kritik Miroslav Kalousek připomněl, že před střetem zájmů varoval již v minulosti. „To, co říká pan Štěch, bylo většině z nás jasné již v okamžiku, kdy si Andrej Babiš ta média kupoval. Je potěšitelné, že teď po roce to došlo i předsedovi Senátu,“ poznamenal bývalý ministr financí.

Předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg rovněž není překvapen. „Proč by je měl kupovat, když ne k použití,“ ptá se. „Budete se ještě divit,“ dodal s tím, že od Andreje Babiše se ještě můžeme nadát mnohého.  

Jeho kolega z klubu Petr Gazdík si myslí, že toto podezření zde existuje bez ohledu na současnou kauzu OKD. „V okamžiku, kdy vysoce postavený aktivní politik vlastní významná média, nelze takové podezření nikdy vyloučit,“ myslí si. „Proto by bylo lepší, aby se vlastnictví médií s politickým angažmá neslučovalo,“ doplnil Gazdík.

Také místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová Štěchův názor sdílí. „Je to zřejmé a dalo se to očekávat,“ uvedla. Poslanec její strany František Laudát rovněž dává předsedovi Senátu za pravdu. „Jen ignorant si nemůže nevšimnout, jak se skokově změnila jeho média. Myslím, že začíná novodobá normalizace, a je mi líto, že to lidé nechtějí vidět. Myslím, že budou litovat,“ prozradil. Hlídací psi demokracie a bojovníci za transparentnost podle něj kamsi zmizeli. „Ale smekám, jak se Babišovi daří servírovat své hry,“ ocenil.   

Senátor ODS Jiří Oberfalzer se Štěchem souhlasí a aktivitami Babišových médií není překvapen. „Vždyť proto si je kupoval,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Jeho kolega Zdeněk Schwarz uvedl: „Pan předseda má asi nějaké informace k takovému tvrzení. Já ne, tak si to můžu jen myslet,“ vyjádřil se.

Další senátor ODS, bývalý předseda horní komory Přemysl Sobotka, podle určitých indicií předpokládá, že Babišovi budou jeho média sloužit jak k politice, tak k byznysovým zájmům. „Snad nebude ministr financí zneužívat ke svému podnikání i stát,“ doufá Sobotka, ale moc tomu prý nevěří, protože nejrůznější dotace jsou zajímavým fenoménem, kterému se těžko odolává.  

Poslanec občanských demokratů Adolf Beznoska prý výjimečně se Štěchem souhlasí. „Přijde mi opravdu zvláštní, když se v deníku vlastněném panem Babišem zčistajasna objeví kampaň proti premiérovi, přestože jde o letitou kauzu,“ myslí si. Kauzu privatizace OKD je podle něj nepochybně nezbytné vyšetřit, ale stejně pozorně by měla být sledována činnost Babišových médií.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Poslanec KSČM Jiří Dolejš uvedl: „Kdyby jeho média šla s patřičnou investigativní řízností i po něm, snáz by se uvěřilo, že svá média nezneužívá.“   

Podle lidoveckého senátora Jiřího Čunka ale Babiš zatím přes svá média prosazuje politické názory „celkem decentně“. „Jen naivní člověk si ale mohl myslet, že to dělat nebude, když kupoval ztrátová média. Proč by to jinak dělal, “ pozastavil se senátor. Nevnímá ale Babišovu činnost až tak negativně. „Doposud si velké strany podrobovaly média za naše, tedy státní peníze, což je ve skutečnosti se všemi proklamacemi o nezávislosti médií ještě horší,“ uvedl Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…