Ajaj, chystají se tvrdší tresty. Pro ukrajinské dezertéry

20.12.2022 13:40

Válka na Ukrajině završí brzy deset měsíců trvání ruské invaze. O slovo se přihlásil šéf ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj, podle něhož je potřeba zpřísnit tresty za dezerci, případně za neplnění uložených povinností. Ruský prezident Vladimir Putin ve stejné době prohlásil, že Ruská federace nechce pohltit Bělorusko. A uložil zvláštní úkol FSB. V ruské Čitě si pořídili netradiční vánoční výzdobu. V minus 33 stupních stojí na hlavním náměstí vojáci se samopaly.

Ajaj, chystají se tvrdší tresty. Pro ukrajinské dezertéry
Foto: Repro TASS
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Americká zpravodajská stanice CNN uvedla, že náčelník generálního štábu Ukrajiny Valerij Zalužnyj je nakloněn zpřísnění trestů za dezerci či za odmítnutí plnění úkolů.

V pondělí na Telegramu uvedl, že byl „nucen nastolit poměrně obtížné téma" - zpřísnění odpovědnosti za neoprávněné opuštění vojenské jednotky nebo místa služby, dezerci, neoprávněné opuštění bojiště, odmítnutí použití zbraně, neposlušnost, neplnění bojových úkolů. „Můj názor jasně odráží postoj velitelů vojenských jednotek, kteří požadovali systémové řešení tohoto souboru otázek. Armáda je založena na disciplíně. A pokud se mezery v zákoně nepodaří prosadit, mohou porušovatelé zaplatit pokutu až do výše 10 procent bojového platu, nebo dostat trest s podmínkou. To není spravedlivé," uvedl ve svém příspěvku.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Kvůli pochybením, k nimž by podle Zalužného nemělo docházet, posléze vede k tomu, že některé úseky fronty nekryjí jednotky, které by je krýt měly, chrání je jiné jednotky a tyto jednotky trpí ztrátami, k nimž by nemuselo docházet. Zalužnyj zdůraznil, že ví o problémech, které vznikají ve chvíli, kdy vojáci opouštějí své pozice, a řeší je.

Ruský prezident Vladimir Putin ve stejné době prohlásil, že Ruská federace nechce pohltit Bělorusko.

„Rusko nemá zájem nikoho pohlcovat. Dnes to prostě není vhodné," řekl Putin v odpovědi na otázku novináře ohledně údajných zvěstí, že Rusko chce pohltit Bělorusko. „Tito bezohlední kritici zvenčí buď nerozumějí tomu, o čem mluví, nebo o tom mluví záměrně a uvádějí v omyl lidi, kteří do toho nejsou ponořeni. Nejde o žádné pohlcení. Jde o koordinaci hospodářské politiky. Všechno ostatní je nesmysl. Jsou to pokusy našich nepřejícníků zpomalit náš integrační proces. A dělají to jen proto, aby na světových trzích nezískali efektivní a nebezpečné konkurenty. To je vše," dodal.

Mluvčí ministerstva zahraničí Edward „Ned" Price označil tato Putinova slova za „vrchol ironie“.

Ruské tajné službě FSB Putin nařídil, aby zabezpečila kontrolu ukrajinských oblastí, které momentálně okupuje ruská armáda. Putin nařídil bezpečnostním službám, aby udržovaly větší kontrolu nad společností a vykořenily „zrádce, špiony a sabotéry", napsal server arabské televize Al-Džazíra s odvoláním na další zahraniční agentury.

V projevu ke Dni bezpečnostních služeb, který se v Rusku hojně slaví, Putin nařídil svým bezpečnostním činitelům, aby chránili hranice, zvýšili kontrolu společnosti a maximálně využili „operační, technický a personální potenciál“, aby zabránili rizikům přicházejícím ze zahraničí a vnitřním zrádcům.

„Od kontrarozvědky, včetně vojenské rozvědky, je nyní vyžadována maximální rozvaha, koncentrace sil. Je třeba tvrdě potlačit akce zahraničních speciálních služeb, rychle identifikovat zrádce, špiony a sabotéry," citovala Putina státní tisková agentura TASS.

V čase, kdy na ukrajinská města dopadají ruské dělostřelecké granáty, přesné i méně přesné rakety, íránské sebevražedné drony a analytici si kladou otázku, zda se běloruská armáda aktivně zapojí do bojů na Ukrajině, většina křesťanského světa se připravuje na blížící se Vánoce.

A zatímco na náměstích českých a moravských měst, stejně jako na náměstích mnoha evropských států stojí vyzdobené vánoční stromy, na hlavním náměstí ruského sibiřského města Čita stojí 12 ledových soch ruských vojáků se samopaly v rukou.

O zvláštní vánoční výzdobě informuje britská BBC.

Město Čita leží v asijské části Ruska na ruské poměry nedaleko hranic s Mongolskem a žije zde asi 347 tisíc lidí. V tomto ročním období je v Čitě 20 stupňů pod nulou. Pokud fouká vítr, klesá teplota i k minus 33 stupňům Celsia.

„Čita leží 3 000 mil (4 830 km) východně od Moskvy. Místní úřady se rozhodly, že militarizované ledové sochy budou vhodnou výzdobou pro toto sváteční období; způsob, jak podpořit vlastenecký nový rok. Většina lidí, se kterými na náměstí mluvím, to schvaluje,“ napsal novinář BBC Steve Rosenberg.

„Bojujeme ve válce," říká Taťána. „Takže je správné, že tu tito ledoví vojáci jsou. Jsou aktuální."

„Je to neobvyklý způsob oslavy Nového roku," říká Ludmila. „Normálně bys měl Ježíška, králíčky nebo veverky. Ale je to znamení doby."

Ludmila přiznává, že ji znepokojuje to, co se děje na Ukrajině.

„Máme přátele, kteří byli mobilizováni a posláni tam bojovat. Máme o ně strach. Voláme jim, jestli jsou v pořádku. Ale ať už si o naší vládě myslíme cokoli, naše vlast je naše vlast. Když ji nebudeme bránit my, kdo ji bude bránit?"

„Bránit ji před čím? Před kým?" chtěl vědět novinář s odůvodněním, že 24. února to bylo Rusko, kdo zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu.

„Bránit ji před nacisty. Těch je tu spousta," odpoví Ludmila. „Na Rusko se útočí na všech frontách, včetně propagandy LGBT. Snaží se nám to vnutit. My tyto cizí myšlenky odmítáme. Přijímáme ruské hodnoty. Je pro mě těžké to vysvětlit slovy. Prostě to cítím."

Rosenberg k tomu doplnil, že dřív podobná slova neslýchal. Změnu v projevech lidí přičítá státní propagandě jedoucí na plné obrátky. Děti ze zdejších škol nepíší vánoční dopisy Ježíškovi čí Dědu mrázovi, nýbrž okupantům na frontu.

Upozornil také, že město Čita stále není napojeno na ruskou vnitrostátní plynovou síť. Z kopců nad městem jsou vidět oblaka kouře stoupající z uhelných elektráren a z nesčetných dřevěných domů, které jsou stále vytápěny dřevem.

Rosenberg však prozradil i to, že ne všichni v Čitě podporují ruskou armádu. Pan Ivan na sociální síti podpořil armádu ukrajinskou, stanul před soudem a dostal pokutu 30 tisíc rublů.

I nadále je přesvědčen, že se Ruská federace zhroutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No tak vida, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 20.12.2022 15:08:47
ono to tak s tím ukrajinským vlastenectví bude asi jinak. Největší Ukrajinští vlastenci jsou Fiala s Černochovou. Ale těm Ukrajinským mlaďochům nedivím. Kdo by chtěl umírat za Amerického žida.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …