Ajaj, rozkol na Západě. Scholz propálil, že vojáci NATO už na Ukrajině jsou

01.03.2024 8:40

Mezi Berlínem, Paříží a Londýnem houstne napětí. Německý kancléř Olaf Scholz totiž na veřejnosti prozradil něco, co pravděpodobně mělo zůstat utajeno. Pod tlakem je i doma. Opoziční CDU/CSU Scholzovi vyčinila, že se zachoval „zcela nezodpovědně“. Přitom vyhlídky Ukrajiny jsou stále pochmurnější. Agentura Bloomberg upozornila, že bez západní pomoci v létě 2024 dosáhnou Rusové na frontě významného úspěchu. A ve Spojených státech promluvil republikán Mike Johnson, přívrženec Donalda Trumpa.

Ajaj, rozkol na Západě. Scholz propálil, že vojáci NATO už na Ukrajině jsou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Scholz řekl, že Německo nepošle Kyjevu rakety Taurus, berlínskou verzi rakety dlouhého doletu Storm Shadow, a poukázal na riziko, že se jeho země přímo zaplete do války, s odkazem na pomoc Spojeného království a Francie Ukrajině.

Tobias Martin Ellwood, poslanec britské Konzervativní strany a voják, který je od roku 2005 poslancem parlamentu za obvod Bournemouth East a v letech 2020–2023 předsedal výboru pro obranu, poslal do Berlína ostrý vzkaz.

„Toto je flagrantní zneužití zpravodajských informací záměrně použité k odvedení pozornosti od německé neochoty vyzbrojit Ukrajinu vlastním raketovým systémem dlouhého doletu,“ řekl. Posléze dodal, že výrok Olafa Scholze ruská strana využije k „další eskalaci napětí“.

Na jeho slova upozornil britský server The Independent.

Pod tlakem je Scholz i na domácí scéně. Za to, že Ukrajině odmítá dodat to, co opravdu potřebuje k obraně před ruskou agresí, která trvá už dva roky.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50015 lidí
Návrh vypracovaný vládními stranami naléhal na vládu, aby pokračovala ve vojenské podpoře, a uvedl, že „to zahrnuje dodávku dalších nezbytných zbraňových systémů a munice dlouhého doletu“, které umožní útoky na „strategicky důležité cíle daleko v týlu ruského agresora“.

Ani politici opozice, konkrétně poslanci CDU/CU, nenechávají na Scholzovi nit suchou.

„Prohlášení kancléře o údajném zapojení Francie a Británie do provozu raket dlouhého doletu používaných na Ukrajině je zcela nezodpovědné,“ prohlásil bývalý ministr životního prostředí ve vládě Angely Merkelové Norbert Röttgen.  

Britský premiér Rishi Sunak ústy svého mluvčího otevřeně řekl, že na Ukrajině působí pár britských vojáků jako podpora ukrajinských obránců vlasti před ruským barbarstvím.

„Kromě malého počtu personálu, který v zemi máme na podporu ozbrojených sil Ukrajiny, nemáme žádné plány na rozsáhlé nasazení,“ řekl novinářům mluvčí premiéra a dodal, že velké množství ukrajinských vojáků cvičí přímo ve Velké Británii.

Z Ukrajiny ale stále častěji zaznívají obavy, že pokud přísun západní pomoci nezrychlí, Rusové v létě spustí další ofenzivu a dosáhnou velkých úspěchů. Na tuto možnost upozornila agentura Bloomberg.

„Ukrajinští představitelé se podle osoby obeznámené s jejich analýzou obávají, že by ruský postup mohl do léta nabrat značnou dynamiku, pokud jejich spojenci nedokážou zvýšit dodávky munice. Interní hodnocení situace na bojišti z Kyjeva jsou stále chmurnější, protože ukrajinské síly se snaží zadržet ruské útoky a zároveň omezují počet střel, které mohou vypálit,“ napsala agentura Bloomberg.

Předseda americké Sněmovny reprezentantů, dolní komory Kongresu, republikán Mike Johnson, uvedl, že návrh zákona o dodatečném financování Ukrajiny bude ještě zvážen. Na jeho slova upozornil server Evropská pravda.

Přitom dříve na brífinku 29. února předpověděl, že Sněmovna tento týden pravděpodobně nebude uvažovat o pomoci Ukrajině, ale místo toho bude pracovat na vyřešení bezpečnosti hranic a zamezení uzavření.

„Pokud máme v tomto světě něco napravit, musíme nejprve opravit Ameriku. To znamená dvě věci: Znamená to zajistit hranice a financovat naši vládu. A proto tento týden velmi tvrdě pracujeme na tom, abychom vyřešili obě tyto věci,“ řekl Johnson.

Teď možná svůj pohled částečně posouvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

North Atlantic Terrorist Organization, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 01.03.2024 10:58:26
to je prodloužená ruka válečných zločinců a masových vrahů z USA. Kolik svévolných vojenských přepadů slabších států provedly USA, kolik přitom povraždily nevinných civilistů vč. malých dětí. I mrtví z Ukrajiny jdou na vrub USA, které se neštítily vzkřísit ukrajinský nacismus, aby rozpoutaly vojenský konflikt k oslkabení Ruska. Celá ta slavná americká "demokracie" není nic jiného než po celém světě vraždící americký korporátní fašismus. Obyvatelé Iráku, Srbska, Sýrie, Libye a mnoha dalších států, kteří poznali americkou "demokracii" zblízka, proklínají USA. A já s nimi. Co pohledáváme v agresivním spolku zločinců NATO, kde stojíme po boku potomků západních zrádců a po boku potomků německých nacistických vrahů proti potomkům našich ruských osvoboditelů a zachránců?!

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…