Aktualita: EU vyhlašuje válku Polsku

20.12.2017 13:43

První místopředseda Junckerovy Evropské komise a komisař pro lepší regulaci, institucionální vztahy, vládu práva a chartu základních práv Frans Timmermans oznámil, že v Polsku hrozí narušení vlády práva.

Aktualita: EU vyhlašuje válku Polsku
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Polská vláda je znovu pod palbou Evropské komise. Především kvůli reformě justice, kterou připravila vládní strana Právo a spravedlnost, se z Bruselu ozývá, že v Polsku hrozí narušení vlády práva. Médiím to oznámil nizozemský politik Frans Timmermans, první místopředseda Junckerovy Evropské komise a komisař pro lepší regulaci, institucionální vztahy, vládu práva a chartu základních práv Frans Timmermans oznámil, že v Polsku hrozí narušení vlády práva.

„Komise se proto obrátila na ostatní členské země EU, aby v souladu s článkem sedm Lisabonské smlouvy posoudily, zda v Polsku je skutečně právní stát v ohrožení,“ napsala ČT. Podle Timmermanse jde o další pokus vedení dialogu s polskou vládou. Kabinet Mateusze Morawieckého má teď tři měsíce na to, aby obavy Evropké komise rozptýlil.

Pokud tak neučiní, může vše skončit tím, že budou Polsku v EU pozastavena hlasovací práva. To by se však mohlo stát jen se souhlasem ostatních členů EU a maďarský premiér Viktor Orbán přislíbil Polsku, že něco podobného nepřipustí.

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki navíc tvrdí, že změny v justici jsou nezbytné.

Server polského deníku Gazeta Wyborcza k tomu dodává, že rozhodnutí o zahájení řízení s Polskem přijala Evropská komise před několika dny, ale její předseda Jean-Claude Juncker otálel s finálním krokem proti Polsku. Doufal zřejmě, že jednání s novým polským premiérem napomohou k vyřešení situace. Jenže se tak nestalo. Juncker prý do Varšavy vysílal signály, že je připraven k dialogu, ale u polského premiéra i jeho ministrů údajně narážel na zeď mlčení.

Celý článek v polštině naleznete zde.

Morawiecki se údajně rozhodl, že s Junckerem na toto téma nebude mluvit, i když by tím chystané řízení proti Polsku pravděpodobně pozdržel. Juncker poslal premiérovi dopis, ve kterém ho pozval do Bruselu na další jednání. Oficiální dopis je k nahlédnutí na sociální síti Twitter.

„Je to těžký den pro Polsko, ale i pro EU. V takových chvílích je zejména zapotřebí vést dialog. To je důvod, proč jsem pozval premiéra Mateusze Morawieckého do Bruselu, abychom pokračovali v jednáních započatých v Bruselu na Radě Evropské unie,“ napsal Junker ke zveřejněnému dopisu na sociální síti Twitter.

Timmermans k tomu na sociální síti dodal, že Evropská komise analyzovala připravovanou reformu justice v Polsku po dva roky, aby se s tamní situací obeznámila, a po celou tuto dobu prý s polskou vládou jednala. „Za dva roky jsme zkusili snad všechno, co je v lidské moci,“ oznámil Timmermans.

Jedním dechem však dodal, že Evropská komise je stále připravena vést s Polskem dialog.

Na otázku novinářů, zda se neobává, že zahájení řízení proti Polsku může posílit protievropské populisty v různých zemích EU, Timmermans odvětil, že řízení bylo zahájeno v zájmu Polska a všech polských občanů.

„Domnívám se, že každý občan každého členského státu EU má právo na nezávislé soudnictví. Síla EU je v rovnosti práv pro všechny. Nejsem naivní a vím, že to někteří budou interpretovat jako útok na polský národ. Jsem však hluboce přesvědčen, že jako strážci evropských smluv musíme jednat, když je ohrožen právní stát,“ zdůraznil.

Po dvou letech jsou prý členové Evropské komise už poněkud frustrovaní, ale Timmermans věří, že se v Polsku nakonec podaří udržet oddělení tří základních pilířů státu – moci zákonodárné, výkonné a soudní.

Polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Polska Zbigniew Ziobro upozornil, že Evropské komisi nejde o zachování spravedlnosti v jednom z členských států EU. Rozhodnutí komise je podle ministra čistě politické. V Polsku podle člena vlády platí zákon a jeho země bude Evropské unii co platná jen v případě, že se bude moci spolehnout na efektivní a dobře fungující soudy. Právě proto byla přijata tolik kritizovaná reforma soudnictví.

„Je pozoruhodné, že jedním z argumentů Evropské komise o našem nezákonném postupu je požadavek, abychom zvýšili věk odchodu do důchodu pro ženy... To znovu ukazuje, že nejde o právní stát, ale o politické téma,“ poznamenal ministr. Jeho slova uveřejnil server celostátního polského deníku Rzeczpospolita.

Celý článek v polštině naleznete zde.

Evropská komise oponuje, že polská reforma justice mění věk odchodu do důchodu. Ten se pro muže a ženy různí, což je podle Evropské komise diskriminační. Mnohem větším problémem však podle komisařů je, že ministr spravedlnosti má v rukou příliš velkou moc, pokud jde o otázku, zda smí soudce či soudkyně zůstat na svém postu i poté, co dosáhne důchodového věku.  

Podle deníku není příliš pravděpodobné, že na Polsko dopadne nějaká opravdu tvrdá sankce, protože na tom by se musely jednomyslně shodnou všechny státy EU. Mimo Polsko. Vzhledem k již zmíněnému postoji maďarského premiéra Viktora Orbána je něco takového vysoce nepravděpodobné. Přesto je aktivace článku 7 o zahájení řízení s členským státem EU krokem, k němuž dosud v historii celého společenství nedošlo.  

„Nejsme ve válce s Polskem,“ zdůraznil v této souvislosti předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…