Ale ale. Soudcům by se mohly drasticky snížit platy

20.08.2020 11:47

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) tento týden oznámila, že se chystá politikům snížit platy. Neřekla však, že sníží platy také soudcům. Podle redaktorky týdeníku Respekt Andreji Procházkové to poškodí už tak dost zkoušenou českou justici.

Ale ale. Soudcům by se mohly drasticky snížit platy
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová oznámila, že by platy veřejných činitelů ráda navázala na novou kalkulaci minimální mzdy. Pokud svůj návrh prosadí, sníží se platy všech politiků. ale také platy soudců a státních zástupců.

Podle serveru Seznam zprávy.cz by platy politiků poklesly o 25 procent, ale soudcům až o 32 procent. Za současných podmínek činí plat soudce asi 100 tisíc korun hrubého. Podle nábových pravidel už by to bylo jen 68 400 korun hrubého. Jelikož jsou platy státních zástupců navázány na platy soudců, citelné snížení příjmů by se týkalo i jich.

Soudci i státní zástupci upozorňují, že s nimi nikdo z ministerstva o razantním snížení platů nejednal.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová upozorňuje, že podle nálezů Ústavního soudu mají být platy soudců stabilní a k jejich snižování může dojít jen pokud je patřičně odůvodněno. Jestliže je odůvodněné jen vágně, mohlo by se jednat o protiústavní krok.

„V době nejasnosti podmínek výběru soudců v Česku další skvělá motivace pro studenty práv a asistenty soudců. A kdo alespoň trochu rozumí fungování nezávislosti justice, ví, že dostatečné hmotné zaopatření je jedním z pilířů,“ napsala k tomu na sociální síti Facebook Andrea Procházková, která na sociální síti uvádí, že vedle práce pro časopis Respekt studuje Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

Schopní právníci podle ní raději zamíří do advokacie.

„Sníží se počet nově nastupujících soudců, čímž se ještě víc zpomalí justice,“ upozornila také.

A starší soudci a státní zástupci, kteří v systému zůstanou, se budou muset vyrovnávat s případy, jaké dosud moc často nezažili. Třeba z oblasti kyberkriminality.

O platech politiků a soudců

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…