Ale, ale. Včerejší Moravec má mezinárodní dohru, Věra Jourová si „má dávat pozor“

20.04.2020 11:21

Je maďarská vláda pomocí dekretů přes čáru, kterou v písku udělala Evropská unie? Nakonec ne. Uznala to i eurokomisařka, která má evropské hodnoty na starost, Věra Jourová, v Otázkách Václava Moravce. I když s dovětkem, že se uvidí, jaké budou zmíněné dekrety. A z Maďarska už zní, že by byla namístě omluva. Nejen od Jourové.

Ale, ale. Včerejší Moravec má mezinárodní dohru, Věra Jourová si „má dávat pozor“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Eurokomisařka Věra Jourová v Otázkách Václava Moravce

Otázka Václava Moravce zněla, zda opatření v některých státech EU jsou podle analýzy Evropské komise za hranou evropských hodnot. „My jsme zmapovali všechny nouzové režimy, které státy přijímaly a přijímají, takže máme srovnání pro většinu členských států, protože 20 států přijalo nouzový režim a 25 dalších má něco na ten způsob. Zatím musím říci, že jsme nenašli takový režim, který by vyloženě odporoval evropským pravidlům,“ uvedla Jourová s tím, že nouzový režim je suverénní rozhodnutí daného státu a starosti jí prý dělá jen to, kdy budou nouzové režimy zrušeny.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

Moravec se pak zeptal, zda jako zástupci Komise jednali s Viktorem Orbánem o „sporných dekretech“. „Já jsem s maďarskou ministryní spravedlnosti jednala předtím, než maďarský parlament schválil zákony o nouzovém stavu, snažila jsem se jí vysvětlit, že určité znepokojení, že určité znepokojení budí ten nejasný moment konce toho nouzového opatření a také hodně oslabená role maďarského parlamentu, protože i když stát přijímá ten nouzový režim, tak to neznamená, že vypíná ústavu,“ vysvětlila eurokomisařka. A dodala, že ji ministryně ubezpečovala, že parlament může nouzový stav zrušit a že zákon o falešných zprávách nebude zneužíván. Takže se uvidí, jak bude zákon a vláda pomocí dekretů využívána.

Moderátor se pak zeptal zpříma, zda Maďarsku hrozí vyšetřování kvůli porušování unijních smluv za vládu skrz dekrety. „Zatím nikoliv, protože zatím Maďarsko nepřijalo takový dekret, který by odporoval evropským právním předpisům,“ dala Jourová jasnou odpověď. Ale dodala, že situaci v Maďarsku sledují, a dala důraz na slovo „zatím“.

Jejích slov se ovšem chytil mluvčí pro mezinárodní komunikaci Orbánovy vlády Zoltán Kovács. „Myslím, že si zasluhujeme od mnohých omluvu. Dávejte si pozor na jazyk, na tón, na (ne)příčetnost,“ vzkázal na Twitteru v reakci na slova Jourové.

Jourová totiž patří obecně ke kritikům maďarské vlády. Vývoj kritizovala ještě v únoru. „Tam jsou postižena i média. Zažili jsme tam velké slučování mediálních domů, které píšou a vysílají, co vládě vyhovuje,“ upozornila. Už v prosinci Jourová mluvila o tom, že Maďarsko nerozptýlilo obavy týkající se dodržování základních hodnot Evropské unie. Vývoj v zemi označila za nebezpečný, protože se týká řady oblastí od justice po média, jak informovala ČTK z interview z německého Spiegelu.

Obavy vyslovila i ve spojitosti s vládou pomocí dekretů. „Máme obavy, že při aplikaci toho zákona bude kontrola (vlády) ze strany parlamentu a médií omezena,“ řekla Jourová. „Kontext schválení toho zákona je problematický... obavy pramení z toho, že v Maďarsku byly problémy už před krizí,“ připomněla Jourová řízení, v němž se země zodpovídá z dřívějšího omezování činnosti univerzit, nevládních organizací či médií.

Slova Jourové ocenila i maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová, která se v posledních dnech snažila v sérii rozhovorů pro všechna možná evropská média maďarský zákon hájit a vysvětlovat, že to není žádný konec demokracie, či dokonce rozpuštění parlamentu, jak také někteří tvrdili.

„Pokud místopředsedkyně Komise sdílí náš názor, pak jistě můžeme očekávat, že ti, kdo se zajímají o právní stát v Maďarsku, okamžitě zastaví mezinárodní falešnou zpravodajskou kampaň, podle níž maďarský lex-COVID připravuje cestu pro diktaturu,“ napsala dále ministryně na svůj Facebook.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…