Altner protestuje proti námitkám ČSSD, jsou obstrukční

05.05.2016 14:47

Námitku podjatosti ČSSD na Obvodní soud pro Prahu 1, který má rozhodnout o exekuci strany navržené bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem, považuje Altner za obstrukční. Racionální základ podle něj nemají ani další dvě námitky, které strana podala. Uvedl to dnes v tiskovém prohlášení. O námitkách rozhodne vyšší soud. Altnerovi má ČSSD podle pravomocného rozsudku zaplatit 338 milionů korun za služby v případu Lidového domu.

Altner protestuje proti námitkám ČSSD, jsou obstrukční
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání ústředního výkonného výboru ČSSD

ČSSD podle dokumentů, které má ČTK k dispozici, namítá vedle podjatosti to, že pražský soud není místně ani věcně příslušný. Podjatost právníci strany dokládají na zprávách z různých médií, ve kterých měla podle nich mluvčí soudu Alena Novotná poskytovat Altnerovi poučení, předjímat pravděpodobný výsledek řízení či obhajovat předchozí postup soudů během sporu. Novotná ve středu nařčení popřela s tím, že se snaží informovat neutrálně.

Altner v prohlášení uvedl, že námitky ČSSD nemají oporu v zákoně. Například podjatost je podle něj možné namítat jen proti konkrétní osobě, ne celému soudu. "Nejzávažnější je však samotná skutečnost, že v běžně prováděném exekučním řízení se dlužník nesmí do pověření exekučního úřadu dozvědět, že byl podán návrh na pověření exekuce soudem," uvedl Altner. Skutečnost, že se o podání exekučního návrhu dozvěděla veřejnost, je de facto trestným činem, dodal.

O pohledávku vůči ČSSD projevila zájem skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy, která za ni ve středu Altnerovi nabídla 55 milionů korun. Altnerův syn Patrik takový postup označil za podivný, Krúpa se podle něj chce zviditelnit. Altnerův právník Václav Veselý dnes potvrdil ČTK informaci iDNES.cz, že k prodeji pohledávky nedojde. "Klient vůbec neuvažuje, že by to prodal. Tak, jak je nabídka postavena, není vůbec přijatelná," řekl dnes Veselý ČTK.

Altner před měsícem vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů. Strana se proti rozhodnutí brání dovoláním k Nejvyššímu soudu.

ČSSD zatím Altnerovi nechce peníze na jeho švýcarský účet poslat kvůli obavám, že by v je v případě úspěchu v řízení o dovolání již nedostala zpět. Uspokojuje proto Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásí. Poslala jim už téměř devět milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…