Američan Best o dvojím metru, který se vytáhl na Nečase, Nagyovou a Rittiga

17.02.2014 15:32

Americký novinář Erik Best má pochybnosti o tom, jakým způsobem je vykonávána spravedlnost v kauzách Petra Nečase, Jany Nagyové a Ivo Rittiga. Pochybnost jejich stíhání si podle Besta nejlépe uvědomíme, když si představíme, že by si někdo posvítil na konání vyšetřovacích orgánů podobně, jako to ony dělají obviněným. Dnes to zní jako science fiction, což prý může být důkaz onoho dvojího metru.

Američan Best o dvojím metru, který se vytáhl na Nečase, Nagyovou a Rittiga
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Dnes ráno byla povolána speciální zásahová jednotka z Bavorska, aby provedla razii v kancelářích vrchních státních zástupců v Praze a Olomouci kvůli podezření z úniku citlivých informací o probíhajících vyšetřováních. Očití svědci tvrdí, že došlo k zadržení čtyř osob. Zvěsti o zmrazení bankovních účtů a zajištění obsahu bezpečnostních schránek nebylo možno potvrdit,“ představuje si Best tiskové prohlášení, které by hovořilo o „vyšetřování“ v úřadech návladních Ištvana a Bradáčové.

Pak ujišťuje, že se samozřejmě jedná o žert, ale pokud bychom chtěli zachovat absolutní spravedlnost, neměli bychom tuto možnost považovat pouze za hypotetickou fikci. I vyšetřovatelé podle něj podléhají zákonům a při výkonu své činnosti stejně jako Petr Nečas, Jana Nagyová nebo Ivo Rittig mohou spáchat trestný čin.

Celá glosa Erika Besta ZDE.

Porušení práv podezřelého, například prostřednictvím účelového „pouštění“ informací do médií za účelem jeho diskreditace, vede k získání neoprávněné výhody v souboji před soudem, a proto je podle Besta stejným trestným činem jako nákupy u Cartiera za špinavé peníze. Ale lze úspěšně pochybovat, zda by v dnešní atmosféře někoho napadlo orgány činné v trestním řízení za tyto skutky popotahovat.  

Podle Besta by bylo skvělé, kdyby například nová ministryně spravedlnosti chtěla prokázat svou důvěryhodnost právě podobným činem, kterým by ukázala, že bude stíhat jakékoliv porušení zákonů, i kdyby se ho dopustili ti, kteří mají spravedlnosti sloužit a vykonávat ji.    

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …