Americká profesorka o islámu: Muslimové v Německu se cítí zahanbeni

22.05.2016 8:13

Sophia Pandya, americká profesorka, která se zabývá postavením žen v islámu, má za to, že Západ mnohdy ženám v arabském světě víc škodí, než pomáhá. Vysvětluje, v čem je problém. Stranou její pozornosti však nezůstává ani počínání některých muslimů v Německu na silvestra.

Americká profesorka o islámu: Muslimové v Německu se cítí zahanbeni
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

„Myslím, že to co se stalo v Německu, byl střet kultur. Tito lidé právě dorazili do Německa a měli určitá očekávání, poprvé viděli naživo odhalené ženy... To, co provedli, mnoho muslimů opravdu rozzlobilo, cítí se tím zahanbeni. Poškodilo to muslimskou komunitu v Německu, protože to podporuje stereotyp muslimů jako mužů, kteří nedokáží kontrolovat svoji sexualitu. Většina muslimů na Západě chce však být vnímána jako lidé, kteří se dokáží asimilovat. Pak se objeví pár vzteklých vykořeněných mladíků, kteří udělají takovýto průšvih, na který doplácejí všichni,“ poznamenává profesorka v rozhovoru pro server iDnes.cz.  

Sophia Pandya k tomu ovšem dodává, že v naší kultuře jsme si udělali ze ženy sexuální symbol, s jehož pomocí dnes prodáváme úplně všechno. Když se podíváte na televizní reklamy, na billboardy u dálnic, ale i na internet, polonahé ženy uvidíte v podstatě všude. A to není jediný problém. Profesorka má za to, že je např. ve Francii prosazován agresivní sekularismus, který diskriminuje věřící, když jim nedovolí nosit křížky či šátky na hlavách ve školách. Totéž vidíme dnes i v Turecku a dáma doufá, že bude tento model co nejdříve překonán.

Upozornila také na to, že Západ ženám v arabském světě často víc škodí, než pomáhá. Naše společnost si totiž pod pojmem svobod pro ženy představuje trochu něco jiného než samy ženy v muslimském prostředí. Těm prý často nejde ani tak o to, aby mohly chodit odhalenější, ale spíše o to, aby klesla úmrtnost matek při porodu, aby bylo postaveno více školek a tak podobně.

„Jedním z problémů, se kterými se potýkají muslimky po celém světě, je, že kdykoli začnou bojovat proti věcem, jako je například ženská obřízka, odbudou je konzervativní muslimové s tím, že jsou ‚naočkované‘ Západem. S tím se setkávám opravdu v každé muslimské zemi. Proto se tyto ženy snaží své postoje prosazovat, legitimizovat pomocí Koránu. Musí argumentovat třeba tím, že Mohamed nechtěl, aby byly ženy mrzačeny, že ženská obřízka nemá oporu v zákonech islámu,“ poznamenává dáma.

Problém je také v tom, že Korán po stovky let vykládali jen muži. Kdyby se k této svaté knize mohly vyjadřovat i ženy, možná by dnes muslimská,společnost vypadala jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…