Americký profesor odmítá, že by islám vyhlásil válku Západu. Měli bychom prý zacházet s muslimy jako se sobě rovnými

16.01.2015 16:59

Profesor na americké univerzitě Bard College Ian Buruma je přesvědčen, že provokatéři Theo van Gogh a karikaturisté z Charlie Hebdo nereprezentují svobodu slova a západní civilizaci. Nabádá k větší toleranci a méně urážlivým výpadům vůči jiným náboženstvím.

Americký profesor odmítá, že by islám vyhlásil válku Západu. Měli bychom prý zacházet s muslimy jako se sobě rovnými
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ian Buruma

Profesor Buruma soudí, že holandský režisér Theo van Gogh, který byl zavražděn radikálním islamistou před více než deseti lety v Amsterdamu, měl mnoho společného s tvůrci Charlie Hebdo. „Van Gogh byl rovněž provokatér, morální anarchista a umělec, který rád šokoval. Neměl prakticky žádné hranice. I přesto, že v Evropě se vzhledem ke hrůzám druhé světové války o jistých věcech nevtipkuje, urážel van Gogh Židy hloupými vtipy o plynových komorách. Proroku Mohamedovi a islámu se vysmíval naprosto stejně jako Charlie Hebdo,“ popisuje Buruma, který je rovněž autorem knihy o Theo van Goghovi.

Buruma jen poukazuje na to, že i přes poněkud hysterické reakce ovlivněné událostmi v Paříži, svoboda projevu není absolutní. „Ve většině evropských zemí fungují zákony omezující projevy rasové či náboženské nenávisti. Konkrétně ve Francii platí zákon, dle kterého je zakázáno popírat existenci holocaustu. Co může říci umělec nebo spisovatel už by nemělo být povoleno soudci či politikovi. Všude platí jistá pravidla slušnosti. Rolí provokatérů je tyto pravidla překračovat. V umění a okrajové žurnalistice je něco takového jistě přípustné. Přesto je poněkud nadnesené pokládat Theo van Gogha a Charlie Hebdo za pilíře demokracie a západní civilizace,“ míní Buruma.

celý text v angličtině najdete ZDE

To by podle Buruma zároveň znamenalo tvrdit, že Al-Kájda v Jemenu je nositelem východní a islámské civilizace. „Navíc třeba západní civilizace je poněkud vágní pojem. Znamená to řecko-římská či křesťanská nebo dokonce židovsko-křesťanská? Případně osvícenská? Voltair, De Sade či Adam Smith? Byl součástí západní civilizace i fašismus a komunismus?“ klade si Buruma několik otázek za sebou. Osobně považuje pouhé urážky a provokace stěží za symboly západní demokracie. „Demokracie na Západě je založena na ochotě ke kompromisu. V naší civilizované společnosti vedle sebe žijí lidé s různými kulturními a náboženskými odlišnostmi. A to aniž by se museli navzájem úmyslně urážet. To přece neznamená, že se vzdáváme svobody slova či zbaběle kolaborujeme se zlem. Tolerance není známkou slabosti,“ míní Buruma.

Profesor Buruma je přesvědčen, že hlavním cílem útoků na dvojčata v New Yorku a vražd Theo van Gogha a karikaturistů z Charlie Hebdo je vyvolat antimuslimské nálady. „Muslimská komunita se potom bude v Evropě obávat většinové společnosti. V takové atmosféře strachu je pro islámské radikály mnohem snazší získávat další svaté mučedníky. Pokud bychom po brutálním masakru v redakci Charlie Hebdo došli k závěru, že islám vyhlásil válku Západu, džihádisté by tím dosáhli svého cíle. Místo toho bychom měli přijmout drtivou většinu umírněných muslimů za své spojence proti terorismu a zacházet s nimi jako se sobě rovnými. Naše demokracie tím může ještě posílit,“ má jasno Buruma.

 

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …