Amnestie prý možná ukončí i soud Klausova přítele

14.01.2013 12:13

Amnestie, kterou k výročí vzniku samostatné České republiky vyhlásil prezident Václav Klaus, se s velkou pravděpodobností bude týkat i jeho přítele, podnikatele Petra Lukeše, který je zainteresován v kauze bývalých manažerů Válcoven trub Chomutov. Tento soud trvá přes deset let a patří k nejdéle trvajícím kauzám v dějinách české justice.

Amnestie prý možná ukončí i soud Klausova přítele
Foto: facebook.com
Popisek: Prezident Václav Klaus se stal na internetu terčem vtipů za vyhlášení amnestie

Informaci potvrdil pro server Česká pozice Lukešův advokát Vítězslav Květenský. Tvrdí, že amnestie by se jeho klienta týkat měla, nicméně soud v této věci ještě nerozhodl. "V pondělí 14. ledna proběhne neveřejné zasedání, kde se bude rozhodovat, zda budou tyto případy skutečně zastaveny," řekla mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Zdroj České pozice tvrdí, že Petr Lukeš, který žije v současné době na Floridě, z případného zastavení případu radost nemá. Obává se, že se mu kvůli tomu nepodaří očistit své jméno a kvůli tomu zůstane nad jeho nevinou stín pochybnosti.

Chtěl prý jen zachovat produkci

Podstata údajného trestného činu tkví v tom, že společnost Cimex, jejímž byl Lukeš zakladatelem, převedla aktiva na nově vzniklou firmu Válcovny trub Chomutov a dluhy v majetkově téměř vyprázdněné společnosti nechala. Tím znemožnila věřitelům získat své finance, což se dá kvalifikovat jako nezákonné jednání.

Napojení na Klausovu ODS

Obhajoba od počátku tvrdila, že cílem managementu bylo zachovat výrobu, což se Lukešovým lidem skutečně povedlo. Policie nejprve vyčíslila škodu ve výši přes čtyři miliardy korun, ta se ale během řízení snižovala až na necelou pětinu. Stejně tak klesala i požadovaná výše trestu - z osmi let až k podmínce.

Petr Lukeš je údajně napojen na Václava Klause. Firma Cimex, jak vyplývá z výroční zprávy ODS, stranu ještě v roce 1998 finančně podpořila. Dle informací České pozice vazby zůstaly i po Lukešově odchodu do Spojených států. Údajně měl Klaus Lukeše v Americe nejednou navštívit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…