Analytička od Jakuba Jandy: Zeman slouží ruským zájmům. Kreml ovládá KGB

02.11.2018 18:39

Analytička think-tanku Evropské hodnoty Veronika Víchová se rozhovořila pro server Forum24.cz. Podle jejích slov prezident Miloš Zeman slouží ruským zájmům tak, že je v tom jasně vidět vliv Kremlu.

Analytička od Jakuba Jandy: Zeman slouží ruským zájmům. Kreml ovládá KGB
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Úvodem se Víchová vyjádřila k propagandě, kdy tento pojem má podle jejích slov několik významů. Hovořila například o bílé, šedé a černé propagandě. Černá je pak podle jejích slov opravdu dezinformační. „Nejedná se o plakáty a šíření dobrého jména nějakého státu, ale opravdu o podrývání demokratických principů. Když se podíváme na hybridní válku, tak tam dezinformace a propaganda hrají jenom určitou roli. Velice často se kombinují jak klasické kinetické, tradiční způsoby vedení konfliktu pomocí zbraní, a druhá část se vede podvratnými způsoby od špionáže přes dezinformace, spolupráci s extremisty a politickou korupci a podobné nástroje, které lze často i legitimně použít k vedení konfliktu,“ poznamenala Víchová a jako příklad uvedla Ukrajinu či pokus o vraždu agenta Skripala v Británii.

Anketa

Dokončí podle vás Miloš Zeman své prezidentské funkční období?

92%
8%
hlasovalo: 9996 lidí

O Skripalovi se pak rozhovořila více, kdy například uvedla, že pokus o jeho vraždu mohl být například varováním pro další potenciální zběhlé agenty. „Varianta, že se skutečně jednalo o zpackanou akci, se dá vysvětlit tak, že v Rusku celý systém často funguje tím způsobem, že agenti a další aktéři jednají z vlastní iniciativy a pak výsledky nabízejí režimu,“ poznamenala. 

Původní text ZDE

O Kremlu pak hovořila jako o místu, které je v podstatě pod nadvládou různých agentů KGB, jakož ostatně i samotného Putina. „V taktickém ohledu pak mnohdy další Kremlu podřízení jednotlivci či instituce rozhodují sami, jak by přesně Kremlu mohli posloužit a dopomoci mu dosáhnout velkých strategických cílů. Nemyslím si, že by měli strategii tak propracovanou, aby každá jednotlivá operace byla vymyšlená přímo v jádru Kremlu. Odtamtud pochází spíše ty větší ideje a myšlenky, jaké jsou ruské zájmy ve světě. Ne vždy, ale v mnoha případech pak ostatní aktéři a přisluhovači a užiteční idioti jednají na příslušné úrovni sami,“ zakončila tuto otázku Víchová. 

Své pak řekla i k prezidentu Zemanovi, kdy prý jen málokdo dokázal předvídat, jak moc bude právě česká hlava státu sloužit ruským zájmům. „Myslím, že to, jak moc náš prezident slouží ruským zájmům, je opravdu jeden z nejjasnějších dokladů vlivových operací nejen v České republice, ale i v Evropě,“ zmínila.

A kde se podle Víchové dají sledovat ty nejdůležitější dezinformace? „Můžeme je sledovat zejména v on-line prostředí, od oficiálního Sputniku, který je přímo finančně spojen s Ruskou federací, přes všechny ty ostatní servery, které jsou více či méně netransparentní, jako například Aeronet, u kterého zatím nevíme, kdo za ním stojí a proč šíří prokremelské dezinformace,“ uvedla Víchová a poukázala na politiky KSČM, SPD a částečně i ČSSD, kterým je podle jejích slov poskytována například mediální podpora či vzájemná legitimizace, kdy ti lidé jezdí do Ruska, na „okupovaná“ území Ukrajiny či na Krym, třeba pozorovat „tak zvané“ volby, které tam probíhají.

„Strategie, jak se stát může bránit propagandě a dezinformacím, má několik fází a ověřování dezinformací a poukazování na realitu je první krok. Pomůže vám to zjistit, na jaká témata dezinformátoři cílí a jaké jsou hlavní narativy, a můžete na to poukázat, pokud se snažíte přesvědčit politiky, aby přijali nějaká opatření,“ sdělila Víchová. Závěrem dodala, že dezinformační weby cílí mimo jiné také hlavně na český euroskepticismus.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…