Analýza: Na platbách za kanceláře státu by šlo ušetřit 361 milionů

14.07.2015 11:53

Na nájmech a údržbě administrativních budov užívaných státem by se mohlo ušetřit až 361,5 milionu korun. Ukázala to analýza dat evidovaných v Centrálním registru administrativních budov (CRAB), který provozuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). ČTK to dnes sdělil mluvčí úřadu Pavel Hortig.

Analýza: Na platbách za kanceláře státu by šlo ušetřit 361 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Při zmenšení kancelářské plochy připadající na jednoho zaměstnance na průměrných 12 metrů čtverečních by podle úřadu ubylo v Česku 358.600 čtverečních metrů kancelářské plochy obsazené státními zaměstnanci ve státních objektech. "Oslovili jsme jednotlivé státní instituce a vyzvali je, aby zahájily kroky vedoucí k zásadní redukci výdajů na nájmech a údržbě kanceláří," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Systém CRAB byl spuštěn v říjnu 2012 a dává přehled o více než 3800 objektech

Zmenšením plochy kanceláří užívaných státem by mohlo celkové nájemné klesnout až o 126,5 milionu korun. Dalších zhruba 48 milionů by se podle analýzy ušetřilo na provozu a údržbu najímaných objektů. Úspor je možné dosáhnout také snížením nájemného. "Pokud by se podařilo tyto výdaje za nájem snížit na průměr zjištěný z CRAB v jednotlivých obcích, znamenalo by to úsporu zhruba 187 milionů korun," uvedl Hortig.

ÚZSVM analýzu registru administrativních budov zveřejnil na internetu. Podle publikovaných dat by se z 358.600 čtverečních metrů kancelářské plochy mohlo ušetřit skoro 85.000 metrů v Praze, 44.200 metrů v Brně, 14.200 metrů v Plzni a 11.500 metrů čtverečních v Ostravě.

Systém CRAB byl spuštěn v říjnu 2012 a dává přehled o více než 3800 objektech užívaných organizačními složkami státu a státními organizacemi. CRAB je podle Hortiga kompletní, ministerstva do něj už dodala informace, jak je k tomu vyzvalo vládní nařízení z počátku loňského června. CRAB obsahuje data o účelu využití budov, typu vlastnictví, průměrné ploše kanceláří na zaměstnance a výdajích za pronájem či údržbu. Data z registru jsou volně dostupná na webu ministerstva financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …