Analýza: Strany mluví před evropskými volbami mírněji než loni

15.05.2019 22:54

Vyjadřování politických stran v Česku je nyní před blížícími se evropskými volbami méně emotivní než před loňskými komunálními a senátními volbami. Vyplývá to z analýzy, jejíž výsledky dnes zveřejnila poradenská firma Bisnode. Nejméně racionální jsou ve vyjadřování Svobodní. Třeba hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je výrazně agresivnější než ostatní strany. Nejvěcněji mluví podle Bisnode Zelení, Piráti a Starostové.

Analýza: Strany mluví před evropskými volbami mírněji než loni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Společnost Bisnode v textech na webech stran a blozích hlavních stranických představitelů, publikovaných od loňského prosince do půlky letošního dubna, vyhledávala emotivní výrazy. Mezi nimi jsou třeba agresivní útoky na skupiny s jiným názorem, časté zdůrazňování hodnot, k nimž strana vzhlíží, zaštiťování se kolektivem nebo dramatické přibarvování textů s pomocí slov jako „boj“, „krev“, „smrt“ či „strach“. Nejvíce iracionálních výrazů v poměru k celkovému počtu slov v textech používali podle firmy Svobodní. Za nimi byly SPD, KSČM a ODS.

Složení čtyř politických stran s nejvypjatější komunikací je stejné jako před loňskými obecními a senátními volbami. Stejně jako loni také vyjadřování SPD výrazně převyšuje ostatní strany svou agresivitou. Na každých 10 000 slov připadlo před evropskými volbami u SPD skoro 95 nenávistných výrazů, zatímco u většiny stran bylo agresivních slov méně než 50. Svobodní byli sice méně agresivní než SPD, ale byli dogmatičtější a ideologičtější. Často totiž používali podle analýzy slova vyjadřující jednoznačnou platnost výroků či nálepky pro označení skupin s odlišnými názory.

Vyjadřování naprosté většiny stran však bylo ve srovnání s obdobím před loňskými volbami umírněnější. Značně poklesl výskyt emotivních výrazů například u hnutí ANO. „K tomu ovšem výrazně přispěla skutečnost, že se v textech publikovaných během sledovaného období téměř nevyskytovala prohlášení jeho předsedy (Andreje Babiše). Jeho komunikace svou emotivností výrazně přesahuje styl dalších hlavních představitelů strany,“ uvedl Milan Petrák z Bisnode. Mírně naopak stoupla emotivnost vyjadřování TOP 09.

„Analýza jde za rámec pravo-levého politického třídění. Místo něj hledá, kde se daná politická strana nalézá na škále umírněná – radikální – extremistická,“ uvedl Petrák. Seznam vyhledávaných slov i bližší popis kategorií výrazů najdou zájemci na Petrákově webu.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…