Andrej Babiš: Nechci euro

05.03.2019 9:50

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve svém komentáři pro MF Dnes rozepsal o tom, proč nechce euro. Jak uvádí: zavedení společné evropské měny by dle jeho slov nebylo správné. A to neříká proto, že by měl averzi k Evropské unii.

Andrej Babiš: Nechci euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

„Projekt EU považuji za správný krok a její původní čtyři základní svobody – volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu pokládám za skvělou myšlenku. Jsem přesvědčen, že jsou základem jak ekonomické stability, tak do určité míry i bezpečnostní pojistkou starého kontinentu,“ poznamenal Babiš a dodal, že to však neznamená, že Česko přijme všechny unijní nápady, navíc bez seriózní analýzy dopadů. A v tu chvíli se právě rozhovořil o euru. 

„Zaujala mě analýza německého Centra pro evropskou politiku, které dlouhodobě zkoumá a vyhodnocuje kroky EU. V empirické studii předkládá zajímavé srovnání toho, jak vysoký HDP na obyvatele v konkrétní zemi eurozóny by byl, kdyby euro nebylo zavedeno. I když byly v minulosti provedeny studie, ze kterých vyplývá, že euro podporuje obchod mezi zeměmi eurozóny, není úplně jednoznačné, které země od jeho zavedení jednoznačně získaly a které ztratily,“ uvedl Babiš s tím, že nevýhody zavedení eura vyplývající z toho, že země eurozóny již nemohou devalvovat své měny, zůstávají nezúčtovány. 

Všímá si pak toho, jak suverénně nejvíce od zavedení eura získalo Německo, kladný účet pak ještě vyšel pro Nizozemsko, ale ve většině zemí vedlo euro k poklesu prosperity. „Je zřejmé, že zavádění eura probíhalo v minulosti ukvapeně. Unie v určité fázi ztratila sebekontrolu a kvůli růstu přestala akceptovat základní ekonomická pravidla a kritéria pro vstup do eurozóny, která si předtím sama nastavila,“ podotkl Babiš. 

„Pokud by se euro zavádělo obezřetněji a na základě jasných pravidel a reálných výsledků jednotlivých zemí, mohli jsme jako jedna z prosperujících zemí Unie být výrazně blíže jeho zavedení, pokud by již u nás nebylo zavedené. V současné době ale pro nás ztrácí ekonomický smysl. Česko je díky výsledkům v posledních letech považováno za jednu z nejlépe hodnocených ekonomik, podle agentury Bloomberg, která vycházela ze studie Allianz, jsme dokonce nejstabilnější ekonomikou v EU,“ zdůvodnil Babiš, proč by nechtěl, aby se euro v Česku zavedlo.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…