Andrej Babiš metal blesky ve vlastních novinách. Odnesla to ODS a pán, kterého prý nakrmil Kalousek

24.06.2014 7:27

Ministr financí Andrej Babiš je zároveň vlastníkem Lidových novin, své názory ovšem důsledně prezentuje v rámci diskuzního fóra veřejnosti na názorové stránce. Nyní se rozepsal o pokrytectví ODS, navrhující, aby se do veřejných zakázek nemohly zapojovat firmy, napojené na veřejné činitele.

Andrej Babiš metal blesky ve vlastních novinách. Odnesla to ODS a pán, kterého prý nakrmil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Podle ministra financí je to od strany, která u nás úspěšně založila kmotrovský systém, velké pokrytectví. Ve skutečnosti navíc podle něj nejde o nic jiného než o další bod jejího programu „antibabiš“, což je to jediné, na co se v poslední době dokázala vzmoci.

„ODS je přímo synonymem pro napojení byznysu na politiky. Toto propojování začalo někdy během privatizací v devadesátých letech. Bács a Sinha (rozuměj patnáctimilionový dárek pro ODS od kluků z Třineckých železáren) byl takový první jasnější případ. Pan Klaus to ale tehdy vyhodnotil tak, že `jedeme dál`, tak se jelo dál, ale o něco sofistikovaněji."

K popisu této sofistikovanější politiky podle Babiše postačí výčet několika jmen: „Rittig, Janoušek, Hrdlička, Oulický, Novák, Dlouhý, Jurečko, Zika, Roman, Dalík, Řebíček,“ jmenuje ministr financí s tím, že seznam je nepochybně neúplný. Žádná z jejich firem, vydělávajících na veřejných zakázkách, podle něj nebyla „spojená s veřejným činitelem“.

„Já se opravdu za svou firmu nestydím, nepotřebuji se od ní distancovat, jako pan Řebíček,“ ujišťuje Babiš. Sám prý z politiky nikdy nežil, na rozdíl od politiků ODS, kteří v drtivé většině mimo politiku nedokázali nic. „Chápu i sympatii TOP 09 k tomuto návrhu. Také si nepamatuji, že by nějaký politik této strany nějakou úspěšnou firmu vybudoval,“ poznamenává ministr.

Pak ironicky poznamenal, že stát možná bude muset přestat obchodovat se zbrojařskou firmou Omnipol, i když v ní přítel Miroslava Kalouska Richard Háva už údajně nepůsobí. „Nakrmen Kalouskovými zakázkami si podle médií užívá někde ve Švýcarsku. No a panu předsedovi klubu TOP 09 (či jeho bývalé ženě) po něm aspoň zůstal byt na Veleslavíně,“ posmívá se. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…