Andrej Babiš prská a má špinavé ruce jako Dalík a Bém, napsal Martin Komárek. Opravdu

12.09.2013 11:07

Bývalý novinář MF Dnes Martin Komárek kandiduje za ANO Andreje Babiše jako lídr v Libereckém kraji a je jednou z hlavních tváří kampaně. Zajímavé je, že ještě v září 2011 napsal Komárek komentář s titulkem „Miliardář Babiš prská jako Pepa z hospody“.

Andrej Babiš prská a má špinavé ruce jako Dalík a Bém, napsal Martin Komárek. Opravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Komárek tehdy napsal, že sice Babiš kritizuje korupci v ČR a že se tu krade po miliardách s tím, že za to nesou odpovědnost Mirek Topolánek, Pavel Bém, Marek Dalík, Aleš Řebíček, Martin Roman a Václav Klaus, přitom má sám Babiš ruce minimálně stejně špinavé.

Babiš má stejně špinavé ruce jako ostatní a je kámoš Grosse

„Česko-slovenský podnikatel a miliardář Andrej Babiš se svými výroky nevybíravě pustil do korupce v Česku. Prý se tu krade po miliardách. Začalo to v roce 2006. Mohou za to prý Topolánek, Bém, Dalík, Řebíček, Roman a pustil se i do prezidenta. Sám Babiš má ale ruce minimálně stejně špinavé,“ napsal Komárek.

Připomněl i Babišovy politické vazby na ČSSD: „Největší ´obchody´ s podnikateli uzavíral ve zlatých starých časech politicky poněkud naivní, ale jinak zdatný Stanislav Gross. A co by vám řekli, kdybyste se zeptali, kdo stál za jeho kartelem podnikatelů a politiků? Nemusíte hádat dvakrát. Prý Andrej Babiš. Je tedy možné, že jestliže Babiš nyní haní představitele pravice, chce pomoci svým ochranitelům a zároveň chráněncům ze sociální demokracie.“

Proč Babišovi nedůvěřovat: Zbohatnul v korupčním prostředí

„A doslechli byste se i jinou věc. Pan miliardář je tak nabroušený proto, že pravostředá vláda mu pokazila miliardový kšeftíček s jednou plodinou. A tak teď prská. Nevíme, zda je pravda to, co bychom se doslechli o Babišovi - stejně tak jako nevíme, zda je pravda to, co Babiš říká o Dalíkovi a spol. Neříká totiž nic jiného než to, co Pepa Tvaroh u piva. Nepodložené zvěsti, že ten a onen kasíruje tolik a tolik od toho a toho. Pepa Tvaroh by ale do svého seznamu zahrnul i Babiše a jeho podnikatelské souputníky, co raději, jak se říká mezi VIP, vytvářejí obchodní příležitosti spíše se sociálními demokraty než s ODS a s TOP 09,“ napsal Komárek o svém nynějším stranickém šéfovi.

„Třetí důvod, proč Babišovi nedůvěřovat, je logický rozpor. Náš bohatec vlastně říká: Bez korupce se tu nedá uzavřít takřka žádný obchod. Sám však uzavírá obchody za stamiliony. Je on taková výjimka, nebo taky občas dá těm, co rádi berou - tedy, jak říká, politikům, soudcům a policii?“ opřel se Komárek do Babiše.

Tím, že zpochybňuji věrohodnost Andreje Babiše...

Komárek ale napsal, že některé věci, které Babiš říká, mohou být pravdivé, z jeho úst ale nejsou věrohodné.

„Tím, že zpochybňuji věrohodnost Andreje Babiše, nechci však zcela zpochybnit to, co říká. Ano, korupce a klientelismus jsou mezi velkopodnikateli a politiky na všech úrovních faktem. Potvrzují to nezávislé, sice `anonymní`, ale věrohodné výpovědi, s nimiž jsem se setkal i já. Není jasné, zda jsou někteří policisté, někteří státní zástupci a někteří soudci uplacení, nebo málo schopní.

Je však zřejmé, že mnohé případy zavánějící pro veřejnost očividnou korupcí tyto orgány nevyřešily. Patří k nim i případ Babišova údajného spojence Grosse,“ uvedl Komárek.

Je jen otázkou jeho svědomí, jestli někdy uplácel státní úředníky...

V rozhovoru pro iHNed.cz z 16. srpna letošního roku svou změnu pohledu na Babiše Komárek vysvětloval: „To, co jsem napsal, vycházelo z obecného mínění. Když jsem se s Andrejem Babišem setkal, můj dojem byl úplně jiný, než jak jsme ho v médiích popisovali. Podle mě je to slušný, relativně skromný člověk. Nevím, jestli je úplně pravda, co říká. Ale vystihuje to, co si myslí lidé.“

„Upřímně řečeno, já neznám obchodní minulost Andreje Babiše. Nikdo ji nezná. Je jen otázkou jeho svědomí, jestli někdy uplácel státní úředníky. Ale vím jistě, že svoje impérium vybudoval bez podezřelých privatizací, bez toho, že by mu Kočárník přiklepl pojišťovnu. To, že Andrej Babiš obchoduje na `Polobalkáně`, jímž jsme, je pravda a vím, že na `Polobalkáně` je zvykem dávat provize. To je ale otázka na něj, ne na mě,“ dodal Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…