Andreji, hošku. Zabal tašku a vypadni. Budete zírat, co předvedli dva umělci na Letné

23.06.2019 18:50

Slam poetry. Druh slovního umění, který se vyřádil na demonstraci na Letenské pláni. Dva její tvůrci předvedli výkon, na který mnozí na pláni i u televize zírali skutečně nevěřícně.

Andreji, hošku. Zabal tašku a vypadni. Budete zírat, co předvedli dva umělci na Letné
Foto: Repro Facebook
Popisek: Andreji, hošku. Zabal si tašku a vypadni, recitoval básník jménem Tukan na Letné

Výstupy umělců, zejména herců, se staly nezapomenutelnou součástí demonstrací Milionu chvilek pro demokracii. Anna Geislerová, Jiří Mádl, Jitka Čvančarová, Tomáš Hanák...

Na Letenské pláni začal sekci dramatických umělců herec Národního divadla Filip Rajmont, který četl prohlášení. Když s charakteristickou „viktorkou“ odešel, nastoupili na pódium jeho kolegové, kteří si říkají „slameři“ a představují se pod jmény „Anatol Svahilec“ a „Tukan“.

Básník Anatol se  dostavil na pódium s pozdravem: „Jsem rád, že jsem tu dnes dostih sněm přání a stížností.“ Hrozí prý, že „vítězná parta přejede všechno jak rolba Altaj“.

Česká kotlina je podle něj „vřes kontinentu“ a „daří se tu agentům“. Pak rozebral „sortiment biopaliv“ a „toho, co jste ráno posnídali“. To všechno prý páchá muž, který se „rozhodl sbratřit i s partají, ke který kdysi patřil“. Pak teatrálně rozebíral „výběrko na spravedlnost“, ve kterém prý vyhrála ta, která slíbila, že zůstane slepá.

Do svých veršů pak nejspíš pod vlivem nedělní Partie zamíchal i „krádeže per“, nebo „že je tu módní bejt xenofóbní“.

Vše završil verši o prezidentovi, který má „v počítači porno“ a nedokáže říct „OK, tak jsem voyer, a kdepak máme popelníček?“.

Navzdory požadavkům Mikuláše Mináře ujistil, že „nechce nikoho svrhnout“ a na Letné prý není „žádný nenávistný průjem“.

Závěrem se představil, že je „rok po rozpadu narozenej fracek“, a ujistil, že kvůli tomu nemá žádný pocit studu. „Na náměstí budem chodit, dokud se to nesrovná,“ ujistil.

Pak dorazil jeho kolega Tukan. Ten ohlásil „Valčík pro Andreje EET volá domů“.

Následoval nepopsatelný výlev slov jako divize, kolize nebo vyvedu. Pak příběh politické kariéry Andreje Babiše, převyprávěný ve valčíkovém rytmu nabízel takové trojkombinace jako „inspekce, protekce, dotace“. Občas se dostal i k celým větám, jako například „s podporou výpitky ve vládě dobytek“.

„Měnit i základy slušnýho chování, za nízký náklady provozní, pracovní,“ veršoval Tukan.

Pak vytasil na Letné veršík „koblihy do huby. Kritický myšlení padá do záhuby“. Andrej Babiš je prý „bojovník za lidi slepý, co nevidí“. Pak Tukan dostal do rýmů i několik podniků z holdingu Agrofert.

A jel dále: „Odkloní, odkloní. Lidi na náměstí nikdo nezlomí, nejsou pitomí“. A poté vysvětlil, že lidé „chodí na demošku, nechtějí ve vládě viděti Benešku“.

Takže na závěr poslal vzkaz předsedovi vlády: „Andreji, hošku. Je mi z toho všeho tak blbě, že nemám ani tužku.“ A rýmovánky definitivně skončily kategorickou výzvou: „Po dnešku zabal tašku a vypadni.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…