Ani náhodou! Na klima se v EU zapomínat nebude. Tohle podepsalo 13 ministrů

13.04.2020 15:00

Třináct ministrů životního prostředí členských států Evropské unie se podepsalo pod článek, který vyšel na serveru climatechangenews.com. V reakci na současnou koronavirovou krizi prý máme odolat pokušení krátkodobých řešení, což by mohlo uzavřít EU ve fosilní ekonomice na celá desetiletí. „Musíme vyslat silný politický signál světu a našim občanům, že EU povede příkladem i v obtížných obdobích, jako je současnost, a vrhá se na cestu ke klimatické neutralitě a k plnění Pařížské dohody,“ psali ministři.

Ani náhodou! Na klima se v EU zapomínat nebude. Tohle podepsalo 13 ministrů
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Třináct ministrů členských států Evropské unie se podepsalo pod článek na serveru climatechangenews.com, tedy na serveru zabývající se změnou klimatu. V článku se píše, že svět nyní čelí bezprecedentní krizi, pandemii koronaviru způsobujícího nemoc Covid-19. „Naše společnosti byly vypnuty, hranice se uzavřely, nezaměstnanost roste a firmy bojují o přežití,“ píše se v úvodu článku. Měli bychom se prý pomalu připravovat na obnovu ekonomiky a na zavedení plánů pro její obnovu tak, abychom obnovili v Evropě prosperitu. Prý však během toho nesmíme zapomenout na klimatickou a ekologickou krizi, které čelíme. Boj se změnou klimatu má prý zůstat v popředí politické agendy.

Celý článek ZDE

Poučením z pandemie koronaviru má být to, že je třeba včasná akce. „Proto musíme zachovat ambice, abychom zmírnili rizika a náklady spojené s nečinností vyplývající ze změny klimatu a ztráty biologické rozmanitosti,“ píší dále. Krize nám prý připomněla, že odpověď je třeba najít společným způsobem prostřednictvím společné evropské reakce. „Schopnost EU jednat do značné míry závisí na naší schopnosti solidárně spolupracovat na budování spojení mezi bojem proti Covid-19, ztrátou biologické rozmanitosti a změnou klimatu,“ dodali.

Anketa

Václav Klaus ml. navrhl, abychom EU hned vypověděli Lisabonskou smlouvu. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 25891 lidí

Proto je prý vítané to, že hlavy vlád států EU 26. března vyzvaly Evropskou komisi, aby začala pracovat na komplexním plánu obnovy, ve kterém bude zahrnut ekologický přechod a digitální transformace. „Vyzýváme Komisi, aby využila Evropskou zelenou dohodu jako rámec pro toto cvičení, a tím si udržela dynamiku prováděním svých iniciativ,“ doplnili. Tento Zelený plán má obsahovat novou strategii růstu pro EU, která bude schopna jak vytvářet nová pracovní místa, tak zároveň zrychlit ekologický přechod nákladově efektivním způsobem. „Například cíl klimatické neutrality do roku 2050 a silný politický rámec zajišťující stabilní a výhledové investiční prostředí pro evropské firmy, což je nezbytným předpokladem pro zelený růst a tvorbu pracovních míst,“ byl uveden příklad ze Zelené dohody.

„Kromě toho povzbuzujeme Komisi, aby prozkoumala prvky Zelené dohody, včetně evropského investičního plánu pro zelené dohody, který lze posunout vpřed, aby podpořil ekologické oživení a spravedlivý přechod. Musíme zvýšit investice, zejména v oblasti udržitelné mobility, obnovitelné energie, obnovy budov, výzkumu a inovací, obnovy biologické rozmanitosti a oběhového hospodářství. Zelená dohoda nám poskytuje plán, jak správně reagovat na hospodářskou krizi a zároveň přeměnit Evropu na udržitelnou klimaticky neutrální ekonomiku,“ popsali ministři podepsaní pod tímto článkem. Prý máme odolat pokušení krátkodobých řešení v reakci na současnou krizi, což by mohlo uzavřít EU ve fosilní ekonomice na celá desetiletí.

Prý místo toho musíme zůstat odhodláni zvýšit cíl EU do roku 2030 do konce letošního roku při dodržení harmonogramu pařížské dohody, a to i přes odložení Cop26 (klimatická konference - pozn.red), a inspirovat další globální hráče, aby také zvýšili své ambice. „V tomto světle nás těší, že Komise je na dobré cestě předložit do září 2020 plán posouzení dopadů, jehož cílem je zvýšit ambice EU do roku 2030 a snížit emise skleníkových plynů o 50–55% ve srovnání s úrovněmi v roce 1990.“

Dále se mají udržovat a posilovat účinné regulační nástroje Evropské unie, jimiž je systém obchodování s emisními povolenkami, enviromentální normy a odvětvové politiky. Máme je prý i zefektivnit při snižování emisí nákladově efektivním způsobem a zároveň bychom měli poskytnou evropským podnikům cestu k zelené oběhové ekonomice. „Musíme vyslat silný politický signál světu a našim občanům, že EU povede příkladem i v obtížných obdobích, jako je současnost, a vrhá cestu ke klimatické neutralitě a k plnění Pařížské dohody,“ uzavřeli ministři.

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí

Pod tento článek se podepsalo třináct představitelů vlád. Leonore Gewessler, rakouská ministryně pro klimatická opatření, Dan Jørgensen, dánský ministr pro klima, Krista Mikkonen finská ministryně pro životní prostředí a klimatickou změnu, Sergio Costa ministr životního prostředí Itálie, Juris Puce, lotyšský ministr ochrany životního prostředí, Carole Dieschbourg, ministr životního prostředí Lucemburska. Dále se pod dokument podepsal Eric Wiebes, ministr pro ekonomické záležitosti a klimatickou politiku Nizozemí, João Pedro Soeiro de Matos Fernandes, portugalský ministr životního prostředí, Teresa Ribera Rodríguez ministryně ekologického přechodu Španělska, Isabella Lövin, švédská ministryně pro životní prostředí a klima, Élisabeth Borne, francouzská ministryně pro ekologický a inkluzivní přechod, Svenja Schulze německá ministryně pro životní prostředí a nakonec řecká ministryně životního prostředí Kostas Hatzidakis. Česká republika na seznamu není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…