Arabové už nebudou brát Zemana vážně, věští Schwarzenberg

13.10.2013 7:26

Prezident Miloš Zeman během své návštěvy Izraele pobouřil tamější politiky svými výroky. Palestincům doporučil, aby se odstěhovali do své země. A naopak do Jeruzaléma, který si Palestinci nárokují, by se podle jeho názoru měla přesunout česká ambasáda, která sídlí v Tel Avivu. Jeho slova odsuzuje i předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničních věci Karel Schwarzenberg. „I výroky prezidenta Václava Klause o Evropské unii přestali naši partneři brát příliš vážně. To stejné se stane i s výroky prezidenta Zemana,“ předvídal v rozhovoru pro server Týden.cz.

Arabové už nebudou brát Zemana vážně, věští Schwarzenberg
Foto: hns
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman, ilustrační koláž

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál v pátek doporučil prezidentu Zemanovi, aby učinil kroky, jimiž by zmírnil svá slova o Palestincích. Podle Schwarzenberga však naštěstí zatím napětí mezi Araby a českou diplomacií nevládne. „I když jsme známí jako opravdu velmi dobří přátelé Izraele, vždy jsem dbal o vynikající vztahy jak s palestinskou samosprávou, tak s ostatními arabskými státy. Diplomacie žádný problém nemá,“ podotkl.

Zemana kritizuje zejména za to, že dle něj trpí hlubokými předsudky vůči islámu a nevidí tak, že terorismus není výlučně islámský fenomén, protože ještě nedávno se k němu uchylovali i křesťané, například v Irsku. „Pan prezident trpí nedostatečnou informovaností, což vede k výrokům, které jsou poměrně nešťastné,“ dodal šéf TOP 09.

Lidé pořád jen pomlouvají

Schwarzenberg považuje jak palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, tak i ministra zahraničí Rijáda Malikího za rozumné lidi, s nimiž lze vše dojednat, rozhodně prý nejde o žádné divoké teroristy, jak se někdo může domnívat.

V uplynulých dnech přinesla média zprávu o porno party, jíž se údajně zúčastnila dcera prezidenta Kateřina Zemanová. Schwarzenberg však tuto záležitost nechtěl příliš posuzovat, protože prý není jisté, že na záběrech je skutečně ona. „Mně se tento případ nelíbí v jiné souvislosti. U nás jsme schopní každého za každé okolnosti pomlouvat. Ať je to Kalousek, nebo Zemanova dcera,“ povzdechl si.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …