Archiv hlavního města Prahy otevře lidem své neveřejné prostory

09.06.2013 6:15

Lidé mají v neděli možnost nahlédnout do neveřejné části Archivu hlavního města Prahy. U příležitosti Mezinárodního dne archivů se v archivu na Chodovci uskuteční Den otevřených dveří. Návštěvníci se budou moci seznámit i s tím, jakým způsobem se archiválie ukládají, restaurují a jak je lze studovat.

Archiv hlavního města Prahy otevře lidem své neveřejné prostory
Foto: arub.cz
Popisek: Archiv - ilustrační foto

Archiv hlavního města Prahy je největším městským archivem v republice. Jeho sbírky a fondy obsahují více než 430.000 archiválií - od pečetí a medailí přes rukopisy, listiny a další dokumenty až po mapy. "V průběhu dne se budou moci návštěvníci seznámit například s kopií nejstarší městské knihy ze 14. století," uvedl radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

Zájemci se doví více také o tom, jaké historické dokumenty se archivují a které se do současnosti dochovaly. Prohlídky archivu budou doplněny ukázkami písemností, které zachycují životní příběhy slavných herců, spisovatelů, umělců a vědců, které se odvíjely v pražském prostředí. Během dne bude možné prostudovat i digitální reprodukce některých archiválií.

Pohled na Prahu ze skleněné věže

Mimořádně přístupné bude i venkovní schodiště archivní budovy. Kdo dokáže zdolat více než dvě stovky schodů, bude odměněn nečekaným pohledem na město z prosklené "věže". Zkrátka nepřijdou ani děti, které se mohou zabavit několika hrami s historickou nebo archivní tematikou.

Archiv sídlí v moderní budově v Archivní ulici na Chodovci od roku 1997, kdy sem byly sestěhovány archiválie z různých depozit. Pro veřejnost bude v neděli otevřen od 10:00 do 19:00. Více najdou zájemci na www.ahmp.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…