Armádu na ně. Trump vyzval ozbrojené síly k akci proti tisícům migrantů blížícím se k hranicím USA

22.10.2018 19:27

Šéf Bílého domu Donald Trump vyzval hraniční policii a armádu, aby zastavila karavanu tisíců migrantů z Hondurasu, kteří míří od hranic Mexika s Guatemalou ke Spojeným státům. Podle amerického prezidenta ohrožují národní bezpečnost USA.

Armádu na ně. Trump vyzval ozbrojené síly k akci proti tisícům migrantů blížícím se k hranicím USA
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Vývoj situace však podle Trumpa ukazuje, že mexická policie ani armáda nejsou schopny zastavit karavanu mířící k jižní hranici Spojených států. „Přimíchali se do ní zločinci a neznámí lidé z Blízkého východu,“ řekl Trump,který v důsledku toho také sdělil, že Spojené státy významně sníží objem finanční pomoci Guatemale, Hondurasu a Salvadoru, neboť tyto země nejsou schopny zabránit migraci svých obyvatel do Spojených států.

Migranti říkají, že je nic nezastaví a nevzdají se. „Zůstaneme spolu. Nenecháme se zlomit. Urazíme celou cestu,“ uvedl pro stanici CNN jednatřicetiletý stavební dělník Edwin Rosas z města Progreso v Hondurasu. Karavana migrantů tak v pondělí zamířila na sever z města Tapachula na hranicích s Guatemalou. Zde přenocovala po vstupu na mexické území.

Mexické úřady jim v překročení hranice země nezabránily. Mexický prezident Manuel López Obrador v neděli jako řešení navrhl, aby USA, Kanada a Mexiko ekonomicky pomohly chudým zemím Střední Ameriky. „Tenhle problém se nemůže řešit silou, musíme dodržovat lidská práva. Hlavní je vymýtit v těchto zemích hlad,“ řekl v neděli López Obrador, který se úřadu ujme 1. prosince.

Karavana vyrazila předminulou sobotu z města San Pedro Sula na severu Hondurasu a původně čítala asi 1 300 lidí. Postupně se k ní připojili další lidé, kteří utíkají před vysokou kriminalitou a chudobou. Karavany migrantů pořádají nevládní organizace už řadu let. Cílem hromadné cesty lidí z chudých zemí Střední Ameriky je vyhnout se ve skupině nebezpečí, která hrozí při takové cestě jednotlivcům, a také hromadně upozornit na humanitární krizi ve Střední Americe.

Ve Střední Americe se karavany migrantů většinou obešly bez větší publicity až do letošního dubna, kdy podobnou skupinu označil Trump za bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy a na hranici s Mexikem poslal národní gardu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…