Asi mi vytekl mozek uchem. Plky. Po včerejší show Zemana na Primě nabrousili brk Mitrofanov, Romancov a spol.

30.11.2015 7:41

Nedělní vystoupení prezidenta Miloše Zemana v pořadu televize Prima Partie během přímého přenosu čile na Twitteru komentovali novinář deníku Právo Alexandr Mitrofanov a politický geograf Univerzity Karlovy Michael Romancov. Společně s dalšími glosátory se shodli zejména na tom, že moderátoři pořadu Terezie Kašparovská a Tomáš Hauptvogel projevovali prezidentovi přílišnou servilitu.

Asi mi vytekl mozek uchem. Plky. Po včerejší show Zemana na Primě nabrousili brk Mitrofanov, Romancov a spol.
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Prezident Zeman v Partii

Anketa

Umíte střílet ze střelné zbraně?

74%
hlasovalo: 12001 lidí

„Tak jsem se nemýlil, teď jsem si se zpožděním 5 minut pustil Miloše Zemana v Partii a zatím zní jako kremelská hlásná trouba,“ vypustil Mitrofanov první výstřel ze své takřka hodinové kanonády na Twitteru. Vzápětí se novinář deníku Právo jal komentovat osazenstvo diskuzního pořadu, který zavítal za prezidentem do Lán. „Vraždící John, moudrý Miloš a dvojice přitakávačů,“ zveřejnil na sociální síti. Do moderátorské dvojice si Mitrofanov štouchl ještě jednou, když lakonicky podotkl, že mu chyběla už jenom otázka, jaká čísla by prezident radil vsadit ve sportce.

Jiný názor na pořad: Analytik Jiří Mikeš

„Na nabídku modifikovaného pořadu Chcete mě? v politickém hávu reagovala Prima opravdu dokonale,“ připodobnil počin komerčního média k pořadu České televize, v němž se Zdeněk Srstka snažil udat psy z útulků. „Dnes intenzitou jájinkovství předčí Miloš Zeman dokonce Václava Klause,“ neodpustil si narážku na Zemanova předchůdce v prezidentském úřadu. „Vážně: prezident republiky vyhlásil otevřenou politickou válku premiérovi. Tento druh stability odkoukal kde? V Číně těžko,“ nezapomněl ani na Zemanovu návštěvu Číny.

Když prezident pronesl výrok, že se „člověk nemá zbytečně bát“, vytanul novináři deníku Právo na mysli 17. listopad a aféra s nevpuštěním studentů k pamětní desce na Albertově. „Nepustil na Albertov ani nohu mimo seznam,“ rýpl si do našeho nejvyššího ústavního činitele. Komentátorskou hodinku zakončil Mitrofanov konstatováním: „Takto trefné sebehodnocení jsem nečekal,“ jako reakci na prezidentův výrok „exhibicionisté, kteří chtějí vystoupit do světla kamer, aby se trochu zviditelnili“.

Kmet velebně pokyvuje a plká

Pár glos přidal ještě během přímého přenosu i politický geograf Univerzity Karlovy Michael Romancov. „Muž v košili odpovídá na dotazy dvou mladých lidí, kteří se ho nezeptají na nic důležitého a kmet velebně pokyvuje a plká...“ zněl první postřeh vysokoškolského pedagoga. Následně přidal doušku o tom, že je obzvláště nechutné, když Zeman promlouvá o emancipaci žen či o létajícím koberci jakožto dopravním prostředku, který měl Zeman použít k cestě do Spojených arabských emirátů, čímž Romancov ironicky reagoval na prezidentův výrok o korunním princi arabských emirátů. Taková funkce však dle politického geografa neexistuje.

„Úžasná míra servility obou tazatelů z TV Prima směrem k hlavě státu, … taková novinářská Národní fronta, spolu s Bleskem a Parlamentními listy,“ podělil se s uživateli Twitteru o poznatek z oblasti médií.

Údajnou servilitu moderátorské dvojice si vzal na paškál i politolog Univerzity Karlovy Kamil Švec. „Když to tak sleduji, mohou jít moderátoři Partie na PrimaTV mezi své kolegy či do společnosti, aniž by se jim všichni vysmáli?“ zamýšlel se Švec. „Dnes se sešel pokladač věnců s pokladači předem schválených otázek,“ doplnil později.

Asi mi vytekl mozek uchem

Výkon Terezie Kašparovské a Tomáše Hauptvogela se dočkal také komentáře z branže. „Moderovat je z lat. moderare. Moderátor má zprostředkovat všechny názory a dotazy společnosti přiměřeným způsobem. Takže Partie moderovaná nebyla,“ míní reportérka České televize Darina Vymětalíková.

Své si řekl i koordinátor projektu Demagog.cz, který ověřuje pravdivost výroků našich politiků, Jan Tvrdoň. „Citace z Parlamentních listů chyběla. I ti 2 lidé, co si hrají na moderátory, jsou fakt dobří,“ vyvěsil na Twitteru. „Asi mi právě vytekl mozek uchem,“ konstatoval Tvrdoň poté, co se moderátoři otázali prezidenta, zda popřál Karlu Gottovi k zisku čtyřicátého slavíka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…