Asi mimozemšťani, směje se doktor Macek politikovi TOP 09

22.11.2013 12:21

Miroslav Macek se domnívá, že Čechy a zejména Prahu, si vybrali mimozemšťané, aby vyzkoušeli, co občané vydrží. Těmito slovy reagoval na tvrzení primátora Tomáše Hudečka z TOP 09, že smlouva mezi Metrostavem a Prahou ohledně výstavby tunelu Blanka je od začátku neplatná.

Asi mimozemšťani, směje se doktor Macek politikovi TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Tunelový komplex Blanka se podle posledních tvrzení primátora Prahy Hudečka staví bez platné smlouvy. Politici a právníci hledají cestu ze složité situace, kdy město údajně nezákonně proplatilo miliardy za výstavbu. Kauza neunikla ani Miroslavu Mackovi, který situaci vnímá jako hru mimozemšťanů s trpělivostí Pražanů.

„Při sledování všech podivností kolem pražského tunelu Blanka za desítky miliard korun - naposledy tvrzení současného pražského primátora Hudečka, že smlouva s Metrostavem je od prvopočátku neplatná - nabývám dojmu, že jde o experiment mimozemšťanů, kteří si vybrali obyvatele České republiky a hlavně Prahy, aby na nich vyzkoušeli, co vše si nechají líbit, než se pustí do třetí pražské defenestrace, při níž vyházejí všechny minulé i dnešní radní z oken,“ napsal doslova Macek.

Situaci by mohla vyřešit arbitráž

Primátor Prahy Tomáš Hudeček tvrdí, že podle kontrolního odboru magistrátu je smlouva mezi společností Metrostav a Prahou o výstavbě tunelového komplexu Blanka od počátku neplatná. Blanka by v takovém případě byla černou stavbou. Z této situace podle něj také vyplývá, že hlavní město proto nemůže tunel dostavět ani převzít. Smlouvu totiž nikdy neprojednala rada města ani zastupitelstvo. Případ budou řešit právníci.

Metrostav ve středu oznámil přerušení stavby tunelu Blanka. Práce by se měly zastavit 7. prosince, neboť Praha dluží firmě přes dvě miliardy a chybí smluvní dodatky na vícepráce. Po tomto kroku Metrostavu Hudeček zveřejnil nález kontrolního odboru magistrátu.

Nicméně město už proplatilo asi 25 miliard korun z celkové ceny, která by měla činit necelých 37 miliard korun. „Zásadní problém lze zcela jednoznačně přičíst právnímu diletantství za Bémova období,“ řekl Hudeček a nevyloučil prý, že se Praha obrátí na policii.

Po čtvrtečním setkání primátora se zástupci Metrostavu obě strany naznačily, že se pokusí dohodnout. "Hlavní město za provedené práce zaplatí, musíme však najít legální cestu, jak to udělat," uvedl podle Práva po schůzce s Metrostavem Hudeček.

Bém nařčení odmítá

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) se nechce nechat obviňovat v kauze Blanka a pustil se do Tomáše Hudečka. Podle Béma smlouvu připravovali renomovaní právníci. Hudeček totiž za viníka označil vedení Prahy z „Bémova období". „Pan primátor Hudeček je ztělesněním lidské hlouposti, neschopnosti a vystrašenosti – to jediné je pro mne lidsky pochopitelné. Jeho mantra ‚za vše může Bém‘ je jen projevem zoufalství a ztracenosti,“ reagoval Bém na celou situaci na blogu Aktuálně.cz.

Termín otevření tunelu Blanka může prý zachránit arbitráž. Podle Práva to vyplynulo ze slov primátorova náměstka Jiřího Nouzy (TOP 09). „Myslím si, že to musí rozhodnout soud, můžeme uvažovat o tom, jaký. Předpokládám, že ve smlouvě je rozhodčí soud. Nechci ale předjímat,“ řekl Prý Nouza. Arbitráž by podle něho mohla být rychlá a nemusela by ohrozit předpokládaný termín uvedení Blanky do zkušebního provozu, jímž je 30. duben 2014.

Co napsal k věci přesně doktor Macek:

Při sledování všech podivností kolem pražského tunelu Blanka za desítky miliard korun - naposledy tvrzení současného pražského primátora Hudečka, že smlouva s Metrostavem je od prvopočátku neplatná - nabývám dojmu, že jde o experiment mimozemšťanů, kteří si vybrali obyvatele České republiky a hlavně Prahy, aby na nich vyzkoušeli, co vše si nechají líbit, než se pustí do třetí pražské defenestrace, při níž vyházejí všechny minulé i dnešní radní z oken.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…