Asociace PR dala Ovčáčkovi červenou kartu. Odejde ze hřiště?

18.10.2021 19:29 | Kauza

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes obdržel červenou kartu, přestože se nezapojil do žádného sportovního utkání. O sport totiž nejde. Negativní ohodnocení mu udělila Asociace public relations (APRA), dobrovolné sdružení PR agentur a PR týmů firem, za jeho reprezentaci oboru věnujícího se vztahům s veřejností. Opakovaně lže a dlouhodobě dehonestuje náš obor, vadí jim.

Asociace PR dala Ovčáčkovi červenou kartu. Odejde ze hřiště?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí
Sdružení agentur a firemních týmů zabývajících se komunikací a vztahy s veřejností neoceňuje, jak si Ovčáček stojí coby jedna z velmi viditelných veřejně známých osobností pohybující se v oboru.

Lidé působící v PR se tak prostřednictvím petice a udělením červené karty chtějí od mluvčího prezidenta Miloše Zemana distancovat. „V aktuální situaci, kdy je na jeho způsob práce oprávněně upřena mimořádná pozornost, obor dehonestuje neprofesionálním a neetickým výkonem funkce tiskového mluvčího prezidenta republiky,“ tvrdí člen výkonné rady APRA Rostislav Starý.

Ovčáček se dle sdružení „dlouhodobě proviňuje vůči mnoha etickým principům práce profesionála v komunikaci a public relations“.

Vadí jim, že Ovčáček porušuje hned polovinu z deseti bodů Helsinské deklarace formulované mezinárodní organizací International Communications Consultancy Organization (ICCO), jež tyto principy v oboru stanovuje.

Ovčáček podle nich prý opakovaně lhal a „navíc se vyjadřuje tak, že není zřejmé, zda jde o názor jeho nebo prezidenta republiky, který jen tlumočí“.

Reputaci PR oboru prý příliš mluvčí Hradu nepřidává. „Jiří Ovčáček obor komunikace dlouhodobě dehonestuje a vytváří dojem, že tato práce nepodléhá žádným profesním ani etickým principům. Opak je pravdou,“ vadí jeho kolegům z oboru.

Dále uvádějí, že Zemanův mluvčí dává zcela zbytečný prostor pro spekulace a jejich šíření a také se měl zapojit do diskriminace. „Jiří Ovčáček z pozice tiskového mluvčího opakovaně uráží nejen např. novináře, ale záměrně nálepkuje i část veřejnosti a ostouzí občany této země. V roli tiskového mluvčího prezidenta republiky je to něco naprosto nepřijatelného,“ vadí jim.

Dodávají, že oboru nepomáhá ani skrze sociální média a že skrze Ovčáčkův twitterový účet proudí často nepříliš obsažný obsah či dokonce účet mluvčí používá „k dalšímu štěpení společnosti“ či k „útokům vůči části veřejnosti“.

APRA dodává, že považuje setrvání Jiřího Ovčáčka ve funkci mluvčího Hradu za „neúnosné“ a distancuje se od něho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…