Aspen Institute: Dekonspirace

21.07.2021 20:11 | Komentář

Aspen Institute (AI) je mezinárodní nezisková organizace. Založil ji v roce 1950 chicagský podnikatel Walter Paepcke jako Aspen Institute of Humanistic Studies (Aspenský institut humanitních studií). Zaměřuje se údajně na „podporu hodnotově orientovaného vedení lidí a otevřeného dialogu o současných globálních problémech. Spolu s mezinárodními partnery se snaží o vytváření společného základu a hlubšího porozumění v nestranické a neideologické prostředí“. Tato kostrbatá fráze v normální češtině znamená: indoktrinace a převýchova lidí ke „správnému“ světovému názoru. Dnes se tomu říká liberální demokracie, ale podle všech vnějších ukazatelů jde spíše o Hayekem tak dobře popsanou „cestu do otroctví“.

Aspen Institute: Dekonspirace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Institut sídlí ve Washingtonu, D.C., a má školící centra v Aspenu v Coloradu a nedaleko pobřeží Chesapeake Bay na Wye River v Marylandu. Jeho prezidentem a výkonným ředitelem je Walter Isaacson, v minulosti mimo jiné šéfredaktor časopisu Time a ředitel CNN (dodejme: svědomitého tlampače „liberálně demokratických“ názorů). Ve správní radě institutu zasedají např. Madeleine Albrightová, Condoleezza Riceová, Javier Solana nebo jordánská královna Noor. Aspen Institute je z velké části financován americkými nadacemi, jako Carnegie Corporation, The Rockefeller Brothers Fund a Fordovy nadace. AI má řadu mimoamerických poboček (chce se říci: rezidentur). Správní rada každé z nich se skládá z viditelných osobností politiky, státní správy, podnikatelského a akademického prostředí, kteří „chtějí přispět k rozvoji otevřené společnosti a demonstrovat účastí její hodnoty“. Partnerské instituty tak působí v Berlíně, Římě, Madridu, Paříži, Kyjevu, Mexico City, Tokiu, Dillí, Bukurešti, Aucklandu a od července 2012 i v Praze.
 
Cílem středoevropské pobočky Aspen Institute (založena v roce 2012 jako Aspen Institute Prague o.p.s., od ledna 2016 pod názvem Aspen Institute Central Europe) je „rozvíjet mezioborovou spolupráci, podporovat středoevropské lídry z různých sektorů a přispívat k analýze a řešení naléhavých otázek současného hospodářského, sociálního a myšlenkového vývoje na expertním a nestranickém základě, a to jak v rámci České republiky, tak širšího středoevropského, evropského a euro-atlantického prostředí“. Z této definice je zajímavá zejména ona snaha „rozvíjet středoevropské lídry“. Co to asi tak může znamenat? Škarohlíd, nemodlící se k liberálně demokratickým ikonám, by možná řekl, že prostě jde o rekrutování spolupracujících person a pak jejich prosazování do rozhodujících funkcí v ekonomice a politice.
 
Předsedou správní rady byl nejprve Michael Žantovský, exporadce Václava Havla (dnes je čestným členem „boardu“ AI, stejně jako Madeleine Albrightová), významnou roli sehrál v počátcích AI v Česku Tomáš Klvaňa, známý jako autor názoru, že „v roce 1945 Rusové Česko neosvobodili, nýbrž přepadli“. Tento muž, krátce (a zjevně omylem) působil jako mluvčí presidenta Klause, ale pak se zejména angažoval v projektech Zdeňka Bakaly, z nichž jako dominantní podle vlastních slov: „Jedním z nejdůležitějších úkolů je založení a rozjezd Aspen Institutu."
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…