Ať si Zeman řekne svůj názor, ale vládu by měl jmenovat, uvedl v ČT Hamáček

16.01.2014 21:42

Podle předsedy Poslanecké sněmovny ze sociální demokracie Jana Hamáčka by prezident republiky se jmenováním nové koaliční vlády neměl otálet. „Zítra má být jmenován předseda Sobotka premiérem,“ uvedl. Předpokládá, že zkraje příštího týdne nově jmenovaný ministerský předseda předloží prezidentu republiky seznam svých kandidátů na ministerská křesla a následně očekává jejich jmenování „v řádu dnů“.

Ať si Zeman řekne svůj názor, ale vládu by měl jmenovat, uvedl v ČT Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

Následně by vláda měla bezodkladně předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o důvěru. „Prezident může k nominantům na vládní místa říci svůj názor, ale podle mého názoru by měl vládu jmenovat,“ uvedl Jan Hamáček v pořadu České televize Hyde park, moderovaném Bohumilem Klepetkem.

Předseda sněmovny nechtěl předjímat, koho Bohuslav Sobotka určí na uvolněné místo uchazeče o ministra práce a sociálních věcí. Ze zítřejší schůze grémia strany by však mělo vzejít konkrétní jméno. „Doufám, že se všichni zítra shodneme,“ vyjádřil naději Jan Hamáček. „Nová ministryně bude dlouho napravovat chyby, které na ministerstvu vyvolalo řádění pana Šišky a pana Drábka,“ doplnil předseda sněmovny.

K otázce rovnováhy mezi vládním programem a prostředky na jeho uskutečnění předseda Hamáček uvedl, že na slibech je v koalici shoda, ovšem v otázce jejich financování panovaly rozdíly. Podle hnutí ANO postačí účelně vynaložit stávající prostředky státního rozpočtu, případně důsledně vybírat daně. Sociální demokracie dala hnutí ANO prostor, aby své představy uvedlo do praxe. Ostatně hnutí ANO bude osobou svého předsedy zřejmě spravovat i státní pokladnu. „Když to nepůjde, vrátíme se k tomu při sestavování rozpočtu na příští rok,“ nastínil předseda Hamáček možný postup. „Progresivní zdanění je podle mě spravedlivé, důkazem čehož je skutečnost, že funguje všude na západ od nás,“ naznačil představy sociálních demokratů o možných úpravách systému zdanění.

Nominace Chovance do vlády je logická

„Pokud bude stát hospodařit s deficitem, bude docházet k nárůstu dluhu,“ konstatoval předseda sněmovny k tématu zadlužování našeho státu s tím, že by nová koalice ke konci volebního období ráda dokázala hospodařit vyrovnaně, tedy bez rozpočtového schodku.

Připustil zároveň, že jeho strana se zastává přijetí eura. Podle něj totiž zahraniční investice ovlivňuje, zda ve státě platí euro, kvůli možným výkyvům kurzů měn a s nimi souvisejícími riziky znehodnocení investic.

Nominaci Milana Chovance na ministra vnitra chápe jako logickou. „Milan Chovanec je místopředsedou sociální demokracie a jako takový byl nominován na ministerstvo, o nějž má ČSSD zájem,“ uvedl Jan Hamáček.

Opozici potřebujeme

Předseda Poslanecké sněmovny nepředpokládá stanovení maximální možné doby projevu na půdě sněmovny či počet vystoupení jednotlivých poslanců, neboť by to bylo vnímáno jako útok na práva opozice, což by bylo špatně, protože dobrá vláda potřebuje fungující opozici. „Ne všechno, co říká opozice, je špatně,“ zastal se předseda dolní komory současných poměrů v jejím chodu.

Stejně tak nevidí potíž v současném vzorci, kdy poslanec, zasedající zároveň ve vládě, si ponechá svůj mandát ve sněmovně. Stávající systém podle něj funguje a ministr, který je zároveň poslancem, nepobírá poslanecký plat. „Já osobně si myslím, že by to vyřešil tzv. klouzavý mandát, kdy ministr-poslanec by byl v zákonodárném sboru po dobu svého působení ve vládě zastoupen náhradníkem." Zdůraznil však, že jde jen o jeho osobní názor na věc.

V souvislosti s připravovaným zákonem o prokazování příjmů Jan Hamáček zdůraznil, že nemůže být retroaktivní. „Nemělo by jít o další populistický výkřik a zákon musí obstát před Ústavním soudem," podtrhl předseda parlamentní komory. „Stát zřejmě bude muset dokazovat nelegální nabytí majetku,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…