Ať skautka z Brna, co se postavila neonacistům, dostane od Zemana medaili, naznačil novinář

08.05.2017 9:41

Komentátor Jan Lipold se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad podle jeho slov statečnou skautkou Lucií Myslíkovou, jež se 1. května postavila v Brně v davu proti neonacistovi, aby s ním diskutovala o migraci.

Ať skautka z Brna, co se postavila neonacistům, dostane od Zemana medaili, naznačil novinář
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace v Brně

Podle Lipoldových slov si fotografie skautky s neonacistou získala přinejmenším stejnou mezinárodní pozornost jako vládní krize v Česku. „Chápu, že program prezidenta republiky je nabitý. Dokonce tak, že se na státní svátek 8. května nezúčastní piety na Vítkově, což je možná vůbec nejvýznamnější pieta, kterou český stát každoročně pořádá. Že Miloš Zeman letos nepřijde, může být omluvitelné jen vážnými zdravotními důvody. Jinak je to skandál,“ poznamenal Lipold.

Podle něj tak není divu, že si prezident za těch pár dní neudělal čas, aby onu skautku z Brna veřejně podpořil, ocenil, pochválil či pozval na Hrad. „O něco překvapivější je, že čas si do této chvíle (neděle 7. května 15:30) neudělal ani Jiří Ovčáček, který jinak na sociálních sítích kmitá od rána do večera. Tohle ho asi minulo. Nebo, to spíš, se to nevešlo do spektra jeho intenzivních zájmů,“ zmínil Lipold. A dodává, že Zeman by se měl k tématu vyjádřit již proto, že v inauguračním projevu se zavázal bojovat proti neonacistickým bojůvkám.

Původní text ZDE

„Když už v tom není prezident nijak aktivní, což opravdu není, snad by ho neubylo, kdyby ztratil nějaké slůvko na podporu šestnáctileté dívky, která tu práci dělá tak trochu za něj. Navíc když jí na Facebooku vyhrožují lynčováním. Veřejná podpora od hlavy státu by ji možná potěšila. A odsouzení extremistů prezidentem by mělo nějakou veřejnou váhu,“ uzavřel se slovy, že stále se situace dá napravit, například při předávání státních vyznamenání 28. října.

Šestnáctiletá skautka z Brna sice byla chválena za statečný postoj, zároveň však také zazněla kritika kvůli symbolu radikálního levicového hnutí, jenž měla na ponožkách. Symbol Good Night White Pride na černých ponožkách je totiž symbol antifašistického hnutí vytvořeného německou hardcore punkovou scénou. Jde o reakci na neonacisty, kteří se snažili proniknout do hardcore subkultury. O kauze psal server iDnes.cz.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…