Ať žije queer komunismus! Sledujte VIDEO, jak Prahou procházejí menšiny

11.08.2018 13:47

V sobotu po poledni odstartoval další pochod hrdosti sexuálních menšin. Pochodu se účastní desítky tisíc lidí a jako každý rok v něm provokují křiklavými kostýmy a hesly. Jeden z transparentů volá např. po konci kapitalismu a začátku „plně automatizovaného queer komunismu“.

Ať žije queer komunismus! Sledujte VIDEO, jak Prahou procházejí menšiny
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

Anketa

Přejete si, aby Jiří Drahoš zasedl v Senátu?

3%
97%
hlasovalo: 19487 lidí

Půl hodiny před polednem se na Václavském náměstí v Praze začali scházet účastníci dalšího ročníku Prague Pride – pochodu hrdosti gayů, leseb a dalších sexuálních menšin. Přibližně o půl jedné odpoledne se účastníci pochodu vydali na pouť Prahou. Přes Opletalovu a Hybernskou na náměstí Republiky, dále do Revoluční a pak Řásnovkou a Klášterskou na Dvořákovo nábřeží. Projdou náměstím Curieových na Čechův most a pak až do sadů na Letné, kde bude pro účastníky pochodu připraven hudební program.

Na bezpečnost lidí v průvodu dohlíží policie.

Tzv. duhovým průvodem již tradičně vrcholí celotýdenní program festivalu Prague Pride. Finálního pochodu se účastní desítky tisíc lidí. Účastníci kráčejí pomalu a klidně za doprovodu taneční hudby. Nesou si s sebou trafiční duhovou vlajku LGBT komunity, ale nechybějí ani loga strany Zelených nebo vlajky sněmovních Pirátů. Součástí průvodu je i alegorická pirátská loď nebo transparenty.

A stejně jako na předchozích ročnících, ani na letošním Prague Pride nescházejí v průvodu provokativní kostýmy. Pánové oblečení celí v růžovém s růžovými klobouky na hlavách a s bílými balonky v rukou. Další mladí jsou pomalovaní barvami, s křiklavými maskami na tvářích, některé dámy jsou oděny ve svatebním a kráčejí spolu průvodem ruku v ruce.

Zdroj: Facebook Žarko Raptor Jovanovič

Další  účastníci si nesou transparenty. Jeden s fotkami mladých mužů s velkým nápisem „Nejsem na holky“. K vidění je také transparent s nápisem „Nepřizpůsobuj se, měň společnost“, „Pryč s kapitalismem, ať žije plně automatizovaný queer komunismus!“

Myšlenka komunismu byla rozvinuta také například na transparentu „Ser na nájmy, obsaď dům sexistickým hovadům“, a mezinárodní aspekt queer solidarity byl vyzdvižen heslem „S národem jděte do prdele“.

Zdroj: Facebook Žarko Raptor Jovanovič

Není bez zajímavosti, že u sochy sv. Václava proti pochodu protestovalo několik desítek křesťanských aktivistů, lteří podle svých vlastních slov hájí tradiční rodinu a víru v Boha.

Na akci bylo možné vidět transparenty, ale i stánky a alegorické vozy, kterými se prezentovaly i jednotlivé politické strany. Omladina ČSSD vyrazila s transparentem podporujícím manželství menšin slovy „Stejná láska – stejná práva“. Mladí Zelení si na Václavském náměstí dali dostaveníčko v hojném počtu a sněmovní Piráti dorazili dokonce s alegorickým vozem, stylizovaným v pirátském duchu do podoby lodi.

Zdroj: Facebook Žarko Raptor Jovanovič

Zdroj: Facebook Žarko Raptor Jovanovič

 

Možnosti prezentovat se na akci využily i některé firmy, často počítačoví giganti.

Již tradicí je záštita ambasády USA, letos dorazila dokonce s alegorickým vozem.

Zdroj: Facebook Žarko Raptor Jovanovič

Na Václavském náměstí se prezentoval také nevládní sektor. Organizace Amnesty International přímo na náměstí rozdávala účastníkům průvodu transparenty, protestující proti situaci gay komunity v Rusku. Na žlutých transparentech do jedné ruky byla vyvedena hesla „Pusa – deportace“ anebo „Pohlazení – 15 dní za mřížemi“.

Některým lidem se však  i tato podoba průvodu hrdosti zdála málo radikální. Uspořádali si proto alternativní Prague Pride v prostorách žižkovské Kliniky, kde se učili, jak blokovat homofoby, nebo pořádali „přednášky“ o tom, jak nejlépe kombinovat sex s drogami. V rámci debatního bloku se vyjímala taková témata jako „Promiskuita – anály mého putování“.

Krátce před půl čtvrtou průvod dorazil na Letnou. Policie na sociální síti twitter oznámila, že během duhového průvodu nezaznamenala žádné problémy a nikdo nebyl zadržen.

„Průvod dorazil na Letnou a provoz byl plně obnoven. Během pochodu jsme nezaznamenali žádné problémy a nedošlo k zajištění žádné osoby. Policisté nyní budou dohlížet na veřejný pořádek během konání akce na Letné," napsali strážci zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…