Autor falešného Peroutkova článku promlouvá. Vedení Prahy 10 nebude rádo

03.07.2015 13:13

Jaromír Slomek z Univerzity Karlovy se pokusil osobitým způsobem oživit dění kolem marného hledání článku Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, který podle odborníků prostě neexistuje, neboť ho Peroutka nikdy nenapsal. Leč autor se rozhodl, že umístí falzum do vily bratří Čapků. A čekal, koho všeho tím pobaví.

Autor falešného Peroutkova článku promlouvá. Vedení Prahy 10 nebude rádo
Foto: archiv / tan
Popisek: Šéfka ANO v Praze Radmila Kleslová

I vytvořil jsem ‚zvláštní vydání‘ časopisu Přítomnost z 28. října 1938. Tedy – jen první list, ba ještě méně, pouze první stranu, a i z ní jsem nakonec kus odtrhl. Vyzkoušel jsem si o víkendu na několika vcelku inteligentních lidech mezi 24 a 61 lety, že tento vtip na jedno použití chviličku funguje: ‚Počkej... Kdes to našel?‘ Sotva dotyční vzali papír do ruky, zasmáli se: takto tři čtvrtě století stará stránka časopisu věru nevypadá (gramáž), Čapek by nenapsal ‚zákony zůstávaj v platnosti‘, Peroutka by se nepodepsal Ferdinad. Atd. V mém nejbližším okolí byla taškařice shledána poněkud dětinskou, nicméně neškodnou,“ píše autor v textu pro server Týden.cz.

Se svým výtvorem odmítal jít na Hrad a žádat o sto tisíc, protože by to byl podvod. Jemu prý nešlo o podvod, ale o žert. Postupoval přitom v duchu Ferdinanda Peroutky, jenž skutečně napsal, že humor vyplňuje v chápání života ty mezery, jež zanechává vážnost. Stalo se tak v textu z roku 1931 s názvem „Autor v offsidu“. Podvodný text zanechal v pokoji, kde ho za chvíli objevil bývalý starosta Prahy 10, a rozjel se úsměvný kolotoč.

Zaznělo však i vážné varování. Radnice Prahy 10 chce prý po „žertéřovi“ požadovat úhradu nákladů na expertízu. A autor podvodného textu se ptá na jednu věc. „Pardon, co bude podrobeno expertize? Ten papír, nebo mentální způsobilost lidí, kteří by jej snad chtěli považovat za pravý? Radnice Prahy 10 ať to dobře zváží.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…