Bábek rozmetal mýtus o kompenzačním bonusu. Z úřadu práce by živnostníci dostali víc, tvrdí

14.04.2021 20:00

Radomil Bábek se za posledních několik let stal jedním z nejhlasitějších obhájců podnikatelů a živnostníků v České repoublice. Jeho Podnikatelské odbory, které dnes reprezentují téměř 15 tisíc členů, pravidelně vyvrací jedno vládní tvrzení za druhý. Tentokrát si posvítily na kompenzační bonusy pro podnikatele, o kterých Radomil Bábek tvrdí, že prostě nefungují.

Bábek rozmetal mýtus o kompenzačním bonusu. Z úřadu práce by živnostníci dostali víc, tvrdí
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

„Průměrný zaměstnanec, který se přihlásí na Úřad práce, dostává totiž od státu násobně víc,“ prohlásil Bábek a na dlouhém vyčtu přináší řadu závažných argumentů. „Je to jednoduchá matematika. Žadatel o podporu v nezaměstnanosti, který má 2 děti a pobírá průměrnou mzdu (35 402 korun hrubého), dostane od státu za 5 měsíců 86 308 korun čistého. Podnikatel se dvěma dětmi, kterému vláda zakázala pracovat, dostane od státu za stejnou dobu jen 53 550 korun! A to bez ohledu na předchozí výši výdělků. Navíc musí mít trochu štěstí. Překážek, které mu stát klade do cesty, je totiž víc, než prstů na ruce,“ vysvětluje své tvrzení Radomil Bábek.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
Podle předsedy Podnikatelských odborů je zarážející, že v zákoně o kompenzačním bonusu nejsou přesně definovány podmínky, které jsou důmyslně ukryty v dalších devíti zákonech, na které tato norma odkazuje. „Podmínky se navíc v čase mění, takže by měl být každý podnikatel ve střehu, zda to, co platilo včera, je v platnosti i dnes. Snadno se tak může stát, že kontrola, která na úspěšného žadatele přijde, najde nějakou chybičku. Podnikatel je pak označen cejchem podvodníka, či parazita,“ kroutí nevěřícně hlavou Radomil Bábek, který připomíná, že vláda ze dne na den zakázala stovkám tisíc podnikatelů pracovat a namísto okamžité nabídky pomoci pak měsíc vyčkávala, co to udělá.

„Řada osob se v mžiku ocitla bez peněz. Někteří ukončili, či přerušili svou živnost, jiný se po pár týdnech přihlásil na Úřad práce. Ti všichni tak ztratili na slibovanou pomoc nárok. Trestuhodná měsíční prodleva zafungovala jako první síto a odstranila část těch, kteří pomoc potřebovali nejvíce,“ zlobí se na vládu Bábek.



Podle jeho slov navíc kompenzační bonus není určený všem, kterým vláda práci zakázala. „Vyloučeny byly osoby pracující na dohody a osoby, které mají s r.o. Tohle sice - po jejich několikaměsíčním vyhladovění - ministři změnili, ale zároveň vytvořili jiný paradox. Zatímco OSVČ a dohodáři, kteří se dostali do potíží a spadli do tenat exekuce, o bonus zažádat mohou, subjekty v insolvenci na bonus nárok nemají,“ upozorňuje šéf Podnikatelských odborů.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí
Bábek také upozorňuje na často opomíjenou nespravedlnost, kdy se kompenzační bonus váže pouze na jedno IČO. „Ministři si zjevně neumí představit, že třeba fotograf, kromě vlastní služby, provozuje ještě ateliér a také krámek, kde je možné zakoupit knihu a dát si k tomu kávu. Kompenzační bonus se prostě váže jen a pouze k IČO bez ohledu na počet omezených činností,“ vysvětlil.

Kompenzační bonus je podle Bábka také problém napřÍklad pro samoživitelky, protože se pro rozhodné období stává započitatelným příjmem. „Veřejnosti je tahle „pomoc“ prezentována jako milodar, který „za nic“ podnikatelé od premiéra a ministrů dostávají. Ani slovo o tom, že vše je vypláceno z daní, které podnikatelé každoročně odvádí. Ani slovo o tom, že služby a maloobchod tvoří dvě třetiny HDP. Marketingový trik a vládní klam byla už i ta počáteční „pětadvacítka“. V reálu to byla maximální možná částka, o kterou bylo možné žádat. A navíc to nebylo za měsíc, ale za měsíce téměř dva,“ uzavírá Radomil Bábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…