Babiš: Vyhoštění třiadvaceti ruských diplomatů z Británie považuji za nepříjemné

14.03.2018 18:33

Premiér v demisi a šéf vládního hnutí ANO Andrej Babiš má vyhoštění 23 ruských diplomatů z Británie za velice nepříjemnou záležitost. Před dnešní plánovanou schůzkou s britským ministrem pro Brexit Davidem Davisem, kterého doprovodí nový britský velvyslanec Nick Archer, odmítl věc blíže komentovat.

Babiš: Vyhoštění třiadvaceti ruských diplomatů z Británie považuji za nepříjemné
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Otázky Václava Moravce

Davis dnes bude jednat s Babišem a ministrem zahraničí Martinem Stropnickým. Schůzky se budou týkat uspořádání vztahů mezi EU a Británií po jejím odchodu z Unie. Jednání o Brexitu se budou věnovat premiéři a prezidenti členských států EU příští týden na summitu EU.

Britská premiérka Theresa Mayová v reakci na případ otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery dnes oznámila, že Británie vypoví 23 ruských diplomatů, které úřady identifikovaly jako nedeklarované pracovníky tajných služeb. Na opuštění země mají týden. Rusko podle Mayové může za pokus o vraždu Sergeje a Julije Skripalových. Moskva obvinění odmítá, vláda zatím ale oficiálně nereagovala. Ruské velvyslanectví v Londýně vypovězení diplomatů označilo za nepřijatelné, neodůvodněné a neprozíravé. Skripalovou kauzou se dnes bude zabývat i Rada bezpečnosti OSN.

Archer se stal novým britským velvyslancem v Praze v úterý, kdy prezident Miloš Zeman od něho na Pražském hradě převzal pověřovací listiny. Dříve vedl britské velvyslanectví v Dánsku. Do Prahy dorazil v polovině ledna a v roli designovaného velvyslance již absolvoval řadu setkání s představiteli českých i britských institucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…