Babiš a Schillerová se chlubili přebytkem. A pak v ČT dali slovo Kalouskovi: Děti nás proklejí!

03.01.2019 17:47

Hospodaření státu loni skončilo s přebytkem 2,9 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom dnes informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). V roce 2017 vykázal státní rozpočet schodek 6,2 miliardy korun a o rok dříve přebytek 61,8 miliardy korun. Podle Ministerstva financí je loňské číslo druhým nejlepším výsledkem od roku 1996. Schválený rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun. O stavu českých financí pak v ČT24 hovořil exministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

Babiš a Schillerová se chlubili přebytkem. A pak v ČT dali slovo Kalouskovi: Děti nás proklejí!
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Za lepším výsledkem je podle MF i ekonomů především dobrý výkon ekonomiky, který se projevil v lepším než plánovaném výběru daní a sociálního pojištění. „Hlavní vliv lepšího než plánovaného výsledku tak lze spatřovat v překročení rozpočtu daňových příjmů včetně pojistného na sociální zabezpečení o zhruba 20 miliard korun a také v překročení rozpočtu ostatních příjmů rovněž o zhruba 20 miliard korun,“ informovalo MF.

U výdajů se podle ministerstva pozitivně projevilo řízení obsluhy státního dluhu, což vedlo proti plánům k úspoře 4,5 miliardy korun.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška bylo lepší než plánované hospodaření způsobeno především silným růstem zaměstnanosti a mezd, který se promítl do vysokého přírůstku sociálního pojistného. „Stejná příčina pak umožnila solidní růst spotřeby, který se odrazil ve výběru DPH. Na straně výdajů přispěly k lepšímu výsledku oproti očekávání nižší úrokové náklady na obsluhu státního dluhu,“ uvedl.

Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply meziročně o 130,3 miliardy korun na 1 403,9 miliardy korun. Celkové výdaje vzrostly o 121,2 miliardy na 1 401 miliardu korun. MF upozornilo, že nejvíce překročily rozpočet příjmy z rozpočtu EU, o 49,2 miliardy korun. Zároveň naplánovaný rozpočet převýšily i výdaje, které byly ze státního rozpočtu předfinancovány a určeny na společné programy EU a ČR, a to o 44,1 miliardy korun.

Schillerová upozornila, že ministerstvo při plánování rozpočtu vychází z odhadů v makroekonomické prognóze. „Když ministerstvo vytváří plán státního rozpočtu, tak vychází z určitého konzervativního odhadu příjmů v makroekonomické prognóze. A vždy se pohybujeme ve středu odhadů jednotlivých institucí,“ uvedla.

Celkové daňové příjmy včetně sociálního a zdravotního pojištění stouply loni meziročně o 83,3 miliardy na 1 239 miliard korun a překročily plán o 19,7 miliardy korun. Samotné daňové příjmy meziročně stouply o 36,5 miliardy na 725,8 miliardy korun a plán překročily o 3,5 miliardy korun.

Příjmy rozpočtu z daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouply o zhruba pět procent na 279 miliard korun. To bylo o zhruba dvě miliardy méně, než MF plánovalo. Důvodem je podle úřadu neplánované odložení účinnosti třetí a čtvrté fáze EET.

Výběr spotřebních daní včetně tzv. energetických daní a odvodu z elektřiny ze slunečního záření stoupl o tři procenta na 159,3 miliardy Kč. Inkaso daní z příjmů právnických osob dosáhlo 117,5 miliardy Kč, což znamenalo meziroční růst o dvě procenta.

Nejvíce peněz je v rámci běžných výdajů každoročně vynakládáno na sociální účely. Loni na ně šlo 556,6 miliardy Kč, což je meziroční růst o zhruba 26,6 miliardy Kč. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 19,4 miliardy korun.

Kapitálové, tedy investiční výdaje rozpočtu loni stouply o 37,9 miliardy na 119,6 miliardy korun. Z celkové částky bylo 64,7 miliardy korun určeno na financování společných programů EU a ČR. „Rostoucí investiční aktivitu státu potvrzuje i skutečnost, že za poslední čtyři měsíce bylo v rámci kapitálových výdajů ze státního rozpočtu čerpáno 71,2 miliardy korun, zatímco za období prvních osmi měsíců to bylo jen 48,5 miliardy korun,“ uvedlo MF.

Na letošní rok Ministerstvo financí naplánovalo státní rozpočet se schodkem 40 miliard korun, což kritizuje opozice. Schillerová uvedla, že MF opět vycházelo z konzervativního odhadu příjmů rozpočtu. „A do toho musíte zakomponovat priority a těmi jsou navýšení důchodů. A neustále dorovnáváme deficit v platech veřejného sektoru,“ uvedla.

Své pak v České televizi řekl exministr financí a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Na hospodaření vlády nenajdu pozitivního nic. Vláda neudělala nic, ten výsledek státního rozpočtu v sobě skrývá dobrou a špatnou zprávu. Ta dobrá zpráva je poměrně vynikající vývoj české ekonomiky. Vláda by ale měla spořit na horší časy a hlavně dělat reformy, co se týče stárnoucí generace. A tady je aktivita nula,“ kritizoval Kalousek, podle nějž je špatnou zprávou to, že vláda utrácí víc, než má dovoleno.

„Zákon o státním rozpočtu je zákon, a jestliže Sněmovna řekla vládě, že nesmí utratit víc, než je dovoleno, a ona to přesto učiní, tak je to prostě jenom vláda, která zneužívá dobrých časů. Projídá nejen dnešek, ale i zítřek, a ty děti nás pak proklejí,“ dodal Kalousek. 

„Výkon české ekonomiky nebude tak dobrý věčně,“ varuje však Kalousek. „To, že vláda překročila o 36,5 miliardy schválené výdaje, je naprosto neodpustitelné,“ podotkl také Kalousek. A hovořil i o investicích. „Investuje se trestuhodně málo, protože se více projídá,“ zmínil dále exministr financí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…