Babiš byl v létě v šoku. Teď unikly ,,covidové" dokumenty

08.12.2020 9:03

Na počátku druhé vlny koronavirové epidemie, ještě před tím, než začalo umírat v souvislosti s covidem sto až dvě stě lidí den co den, premiér Andrej Babiš tvrdil, že nepotřebujeme aktivovat Ústřední krizový štáb, protože přece máme vládní Radu pro zdravotní rizika, kterou osobně vede a tato rada situaci zvládne. Teď se ukazuje, co tato rada opravdu řešila na počátku druhé vlny. Raději se podívejte sami.

Babiš byl v létě v šoku. Teď unikly ,,covidové" dokumenty
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Server Českého rozhlasu zmapoval stovky dokumentů a snažil se zrekonstruovat, čím se zabývala Andrejem Babišem tolik zmiňovaná Rada vlády pro zdravotní rizika.

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

Už 17. srpna se rada zabývala tím, zda se od 1. září budou nosit roušky ve školách. Členové rady dospěli k závěru, že roušky se budou nosit na chodbách, ale nikoli ve třídách. Tehdejší ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch to tedy takto oznámil veřejnosti a premiér Andrej Babiš ho za to obratem zkritizoval.

„Jsem trochu v šoku z toho, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví. Vůbec se mi to nelíbí,“ řekl Babiš Radiožurnálu jen pár dní po schůzi vládní rady.

Vedle nošení roušek na školách se vláda zabývala také otázkou, jak postupovat v otázce cizinců nakažených koronavirem. Babiš prý chtěl od Vojtěcha na počátku září studii, která by ukázala, jak se koronavirus šíří především mezi pracovníky z Ukrajiny.

Na stole ležela také otázka, jak zvýšit efektivitu trasování a zda má smysl trasovat občany bez příznaků.

Až ve druhé polovině září dostala rada vlády, které Babiš předsedal, údaje o tom, jak zle by se mohla druhá vlna vyvíjet. Na toto zpoždění zřejmě narážel, když před novináři prohlašoval, že „ti, kteří měli přijít, nepřišli“.

Nakonec premiér Babiš na členy rady apeloval, aby nevnášeli do řešení epidemické krize zmatek a vystupovali jednotně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…