Babiš chce všechny rozmáznout novými volbami. S Okamurou nechce, nicméně je tu průzkum, který věc možná mění

23.11.2017 7:10

Předčasné volby. Strašák, který stále visí ve vzduchu. Alespoň o tom píší v dnešní MF Dnes. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle všeho tuto možnost připouští v případě, že nesestaví vládu na první ani na druhý pokus.

Babiš chce všechny rozmáznout novými volbami. S Okamurou nechce, nicméně je tu průzkum, který věc možná mění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi je sice stále podsouvána koalice s KSČM a SPD, on sám by však raději vládl s ODS.

„Volba předsedy PS rozdala karty: Projekt Zeman–Babiš podporují ANO, SPD, KSČM a Piráti. Proti jsou ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Není to dobré, ale už je alespoň jasno,“ sdělil Kalousek poté, co byl předsedou Poslanecké sněmovny zvolen Radek Vondráček (ANO).

Anketa

Babiš mluví o předčasných volbách v říjnu 2018, souběžně s komunálními. Za předpokladu, že neuspěje 1. ani 2. pokus o sestavení vlády. Jste v takovém případě pro?

97%
3%
hlasovalo: 15442 lidí

Babiš však včera vskutku vyzval občanské demokraty k novému kolu jednání o vládní koalici. Zájem má však případně i o pokračování stávající koalice s ČSSD a KDU-ČSL

A rozhodně už není v klidu. „Možná přijdeme po druhém pokusu a řekneme: No tak fajn, tak když to nefunguje, tak pojďme na předčasné volby. V říjnu s komunálem ušetříme, vážení,“ řekl Babiš nespokojeně. Ve své neklidnosti už ani nepozval poslance z nově utvořeného Demokratického bloku na jednání o obsazenosti výborů. To se snažil vyžehlit místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a sezval strany na dnešek. 

Hrozba předčasnými volbami by mohla zabrat. Například jeden ze straníků ČSSD přiznává, že volby by pro partaj byly likvidační. ODS se pak obává, že by Babiš mohl ve volbách získat ještě víc hlasů než teď. 

Server iRozhlas.cz pak přinesl průzkum, jakou vládu by si přáli občané. Téměř polovina veřejnosti by chtěla menšinovou vládu hnutí ANO s podporou dalších stran. Nejčastěji lidé chtějí Babišovu vládu opřenou o okamurovce a komunisty. Průzkum přinesla společnost Median.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…