Babiš chce vykopnout Maláčovou, ta ho zle obvinila

06.09.2021 12:14

Premiér Andrej Babiš (ANO) by rád po volbách získal – v případě, že jeho hnutí bude ve vládě – resort práce a sociálních věcí. „Nedošlo tam k žádným změnám z hlediska restrukturalizace,“ podotkl Babiš. Zprávu přinesl server iDnes.cz.

Babiš chce vykopnout Maláčovou, ta ho zle obvinila
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

„Myslíme si, že resort Ministerstva práce a sociálních věcí nebyl restrukturován, je tam velký prostor. Hlavně v tomto regionu. Je potřeba řešit ty vyloučené lokality, řešit zneužívání dotací, úřady práce, aby měly jinou roli. Není přece normální, že když Zbrojovka Uherský Brod nabízí průměrný výdělek dělníkům za 34 tisíc, že tam nenacházíme pracovní sílu,“ nechal se slyšet Babiš při svém představení kampaně v Ústeckém kraji.

„Máme nejnižší nezaměstnanost zase v Evropě, 2,7 procenta, ale je plno volných pracovných míst. Samozřejmě – se sociální demokracií jsme měli problém, že vlastně oni nechtěli, aby tady hlavně tedy Ukrajinci pracovali. A důsledek toho je, že Ukrajinci dostávají víza v Polsku a tady pracují načerno a proti tomu bychom měli bojovat,“ dodal.

„Takže ten resort má obrovský potenciál – a zkrátka pokud budeme ve vládě, tak se budeme o ten resort ucházet, protože nedošlo de facto k žádným změnám z hlediska restrukturalizace a z hlediska toho, že my máme podporovat lidi, kteří pracují, ne, kteří nepracují. A tady v Ústeckém kraji je ještě další problém – zneužívání dávek a zneužívání podpory na bydlení,“ zmínil Babiš.

Server iDnes.cz přinesl následně i reakci současné ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, jež zareagovala zejména na ukrajinskou pracovní sílu. „Lidé po padesátce nemohou najít práci, velká část firem nabízí pouze dohody, pracovní agentury jsou novodobí otrokáři. Polovina českých pracujících vydělá do 30 tisíc. Skutečně chtějí pan Babiš a ODS do Česka dovážet stovky tisíc Ukrajinců, aby tlačili mzdy dolů?“ řekla Maláčová. Dodala také, že zahraniční pracovníci jsou k diskusi v oblasti zemědělství – a to kvůli sezonním výkyvům.

„Vysoká koncentrace dělníků z ciziny na ubytovnách znamená pro obce velkou zátěž. Ať si pan Babiš a pan Fiala zkusí žít v Mladé Boleslavi, Plzni či Pardubicích. Pojďme zvýšit minimální mzdu na 20 tisíc a zrušit agentury práce, to je recept ČSSD. Pak porostou mzdy všem a o pracovní sílu nebude nouze. Čeští politici mají hájit zájmy českých pracujících,“ dodala Maláčová, že právě to ona dělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…