Babiš chválí Trumpa za jednání se severokorejským vůdcem: Jednání s Kimem je lepší než válečný konflikt

05.03.2019 22:28

Český premiér Andrej Babiš před cestou do Spojených států pochválil prezidenta Donalda Trumpa za jeho jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem o jaderném odzbrojení. V rozhovoru pro americkou agenturu AP poznamenal, že jednání s diktátorem je lepší řešení než válečný konflikt. Babiš bude s Trumpem hovořit v Bílém domě ve čtvrtek jako první český premiér po osmi letech.

Babiš chválí Trumpa za jednání se severokorejským vůdcem: Jednání s Kimem je lepší než válečný konflikt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Spojené státy by podle Babiše měly využít svého vlivu a statusu stálého člena Rady bezpečnosti OSN k tomu, aby pomohly dojednat mír v Sýrii. Kromě kritiky režimu prezidenta Bašára Asada je také nezbytné komunikovat s jeho představiteli a „zapojit všechny státy, které by do toho mohly mluvit“, soudí premiér. Zahraniční politika Evropské unie není podle něj dostatečně vlivná, aby mohla Blízký východ ovlivnit.

AP píše, že předmětem sporu mezi USA a evropskými zeměmi včetně České republiky je obchodní politika Washingtonu. Trump rozhořčil mnoho Evropanů zavedením cel na ocel a hliník, hrozí navíc cly na dovoz evropských automobilů, připomněla agentura. „Je nezbytné udělat všechno pro to, abychom se v tomto ohledu vyhnuli eskalaci,“ komentoval obchodní vztahy Babiš. „Je třeba o tom jednat. Doufejme, že rozhovory skončí řešením přijatelným pro obě strany, abychom se vyhnuli obchodní válce,“ dodal.

Babiš a Trump by podle americké agentury měli najít shodu v otázce kybernetické bezpečnosti, protože české úřady stejně jako USA varovaly před používáním hardwaru a softwaru čínských firem Huawei a ZTE. „Bylo by dozajista špatné, kdyby kriticky důležitá státní infrastruktura byla závislá na technologiích, které mohou být napojeny na stát sledující politické cíle,“ řekl Babiš.

Předseda české vlády odletěl dnes do USA, kde ve středu návštěvu zahájí jednáním v Americké obchodní komoře a zavítá na Marylandskou univerzitu. Dostal rovněž pozvání k návštěvě americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Hlavním bodem jeho cesty bude čtvrteční setkání v Bílém domě s Trumpem.

Podle vyjádření Bílého domu budou jednat o posílení dvoustranných vztahů, o potřebě společně čelit globálním výzvám včetně problémů kybernetické a energetické bezpečnosti a o vzájemném obchodu. Není vyloučeno, že politici budou diskutovat i o možné dodávce 12 víceúčelových vrtulníků pro českou armádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…