Babiš dál vládne popularitě. Roste Fiala z ODS, překvapil Okamura a Černoch

27.05.2015 9:45

Historicky první průzkum agentury Phoenix, týkající se obliby předáků všech sněmovních stran, opanoval lídr hnutí ANO 2011 Andrej Babiš se ziskem 57 procentní míry sympatií od respondentů. Nesympatický je 18 procentům oslovených, zbytek se nepřiklonil ani k jedné z variant.

Babiš dál vládne popularitě. Roste Fiala z ODS, překvapil Okamura a Černoch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Na druhé pozici se umístil premiér a sociálnědemokratický předseda Bohuslav Sobotka se 42 procentní oblibou. Záporný pohled vyjádřilo 14 procent dotázaných a 44 procent nezaujalo žádný vyhraněný názor. Bronzovou příčku získal opoziční lídr Petr Fiala, předseda ODS. Ten je sympatický 16 procentům respondentů, 14 procent oslovených považuje předáka občanských demokratů za nesympatického, 70 procent dotázaných nemá k němu vyhraněný postoj.

  • celý průzkum ZDE

“Bramborovou” pozici v měření sympatií získal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se 14 procenty obliby, rovněž se 14 procenty odpůrců a celými 72 procenty respondentů, kteří se nepřiklonili ani k jedné z možností a zůstávají neutrální. Jako pátý se umístil komunista Vojtěch Filip s 12 procenty sympatizantů, 20 procenty odpůrců a 60 procenty dotázaných bez jasné preference.

Velmi zajímavý souboj se udál rovněž mezi někdejšími stranickými kolegy, Tomiem Okamurou a Markem Černochem. První bojuje za SPD, druhý za barvy Úsvitu. Okamura, dříve jeden z nejpopulárnějších politiků v zemi, získal sedm plusových procent, Černoch ho následoval se šesti. U pověřeného šéfa Úsvitu je také zajímavé, že získal nejmenší počet negativních reakcí, pouhých šest. Oproti tomu Babiš již zmíněných osmnáct, komunista Filip dvacet a Okamura taktéž osmnáct. 

Průzkum byl proveden on-line metodou ve dnech 17. dubna až 20. května 2015 na vzorku 1037 dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…