Babiš k vládní krizi: Sobotku zatím nepotopíme, ale...

15.06.2016 20:56

Předseda hutí ANO Andrej Babiš spolu s dalšími členy hnutí předstoupil krátce po osmé hodině večer po tříhodinovém jednání vedení ANO před novináře a oznámil, co bude dál s koalicí.

Babiš k vládní krizi: Sobotku zatím nepotopíme, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„My jsme požádali o dohodovací jednání, které dnes ráno proběhlo na úrovni předsedů koaličních stran. Tam jsem já i pan předseda Bělobrádek vyzvali pana premiéra, aby intervenoval u pana ministra vnitra, aby reorganizaci nepodepsal... Pan ministr Chovanec dnes ukázal, že je koaliční smlouva jen cár papíru. Ale my nechceme provést něco jako sarajevský atentát. Pan premiér odjel do Číny, takže my chceme počkat, až se vrátí,“ zaznělo z úst Andreje Babiše hned na úvod.

„Dnes se pan Chovanec zachoval jako arogantní politik, který se rozhodl, že ovládne policii... Všichni lobbisti a korupčníci teď slaví. Pan ministr Chovanec rozprášil jediný útvar, který se nebál vyšetřovat dokonce i na Úřadu vlády za premiéra Petra Nečase. Odmítám invektivy ministra Chovance, že jsem vyšetřován policií. Není to pravda. Naopak, ve střetu zájmů je ČSSD, protože tu máme kauzu pana hejtmana Rozbořila, OKD...,“ připomněl ministr financí.

Teď je prý na tahu sociální demokracie. „ČSSD přebírá odpovědnost za situaci v policii v naší zemi a teprve čas ukáže, jak to vlastně bylo. ANO tedy prozatím nevypoví koaliční smlouvu, bude o situaci dál jednat. I pan prezident nás vyzval, abychom období dokončili. Ale je nutné, aby koalice udělala restart, protože jinak bude koaliční smlouva neustále porušována, a tak to nemá smysl,“ poznamenal dále Babiš.


(ReproFoto: ČT)

Pelikán na tiskové konferenci doplnil, že nehodlá situaci dál vyhrocovat, v tuto chvíli nevidí důvod k rezignaci a hodlá postupovat v jednom šiku s hnutím ANO, jehož rozhodnutí se podřídí.

Babiš se posléze rozčiloval, že na Bezpečnostní radě státu nebyly ukázány žádné dokumenty o reorganizaci policie. „My teď víme, že koaliční smlouva byla brutálně porušena. To se stalo už při hlasování o rozpočtu,“ kritizoval koaliční partnery Babiš.

Křesťanští demokraté jsou prý srozuměni s postupem hnutí ANO a údajně s koaličními partnery souhlasí. „ANO však nebude požadovat žádná planá gesta. Občané sami si udělají obrázek o tom, co se tu stalo,“ spoléhá se šéf hnutí ANO na voliče.

„My máme dobrou vůli to řešit, my nechceme odcházet z koalice. Taky by to nebylo korektní vůči panu premiérovi, který je v Číně, takže my počkáme,“ prohlásil Babiš znovu před novináři. Všem přítomným ovšem připomněl, že se k reorganizaci policie kriticky vyjadřují i někteří členové ČSSD, např. někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…