Babiš má problém? Lídryně ANO se ozvala: Vadí mi SPD, KSČM i Klaus ml. Premiér moc poslouchá Faltýnka

14.10.2019 12:15

Hostem moderátora Čestmíra Strakatého v pořadu Prostor X byla europoslankyně Radka Maxová (ANO), jež patří mezi nejkritičtější členy hnutí. Jak však podotkla v rozhovoru, stále se mezi babišovci cítí dobře.

Babiš má problém? Lídryně ANO se ozvala: Vadí mi SPD, KSČM i Klaus ml. Premiér moc poslouchá Faltýnka
Foto: Archiv
Popisek: Radka Maxová

„Jsem přesvědčena o tom, že je třeba upozornit na to, co se vám nelíbí. Nejsem například spokojená s postojem hnutí ANO ohledně manželství pro všechny,“ zkonstatovala úvodem Maxová. Podle jejích slov pro to dělá málo zejména předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, jehož si následně vzala na paškál. „Není to jeho téma, jeho téma je zemědělství. A to mi vadí, že se odmítá s danými skupinami setkat,“ sdělila. 

Pro Maxovou je důležité, aby byla umožněna manželství homosexuálních párů. „Je tu spousta právních nespravedlností,“ míní Maxová. „Nikdo nezpochybňuje manželství, roli muže a ženy, ale jde mi o narovnání právní otázky,“ dodala. Společnost podle ní tuto otázku začíná chápat.

Anketa

Stal se Karel Gott slavným ,,z rozhodnutí strany a vlády", jak tvrdí Jaroslav Hutka?

6%
94%
hlasovalo: 20891 lidí

„Jsem neustále loajální vůči hnutí ANO, ale když mám jiný názor, snažím se ho říkat. Když ne na poslaneckém klubu, snažila jsem se hovořit s kolegy i v kuloárech,“ sdělila Maxová, jež podle svých slov hovořila i s Jaroslavem Faltýnkem o tom, že účast na hlasování neodpovídá práci poslanců v regionech. „Premiér Andrej Babiš poslouchá pana Faltýnka a ten jej ohromuje právě těmi procenty,“ uvedla Maxová, podle níž by se zkrátka neměla aktivita poslance hodnotit podle loajality, ale podle skutečné práce. 

Video najdete ZDE.

„Já se nebojím, já jezdím do regionů. Spousta hlasování ve Sněmovně je pouze procedurálních. Procento účasti na hlasování není zkrátka odpovídající práci poslance,“ dodala Maxová. „Nejsem Telička v sukních, abych hnutí opustila. Nebudu zrádce,“ dodala.

Červenou linii má Maxová stanovenou ve spolupráci s hnutím SPD Tomia Okamury, to by pak zřejmě zvažovala odchod ze strany. Stejně tak by pro ni byla nepřijatelná přímá podpora od KSČM. Připouští však, že rozdíl mezi ní a současnou situací není velký. Problém by pak mohla být i spolupráce s hnutím Trikolóra, kdy jí například vadí postoj hnutí k LGBT komunitám či inkluzi. 

Závěrem pak Maxová hovořila o tom, jak se hnutí úplně změnila voličská základna. „Zapomínáme na mladé lidi,“ uvádí Maxová, co ji mrzí. Zároveň připouští, že změna elektorátu je kvůli politice vlády, jež je někdy i populistická. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…