Babiš má vize asi jako Husák, naštval se Martin Fendrych. Proto je náš rozpočet populistický

03.08.2019 19:43

Kolečko dohadů ohledně státního rozpočtu na příští rok se roztáčí na plné obrátky. A právě na něm se dá podle komentátora Martina Fendrycha poznat, do jaké míry jsou premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) či ministryně financi Alena Schillerová (za ANO) prozíraví a koncepční. „Babiš a Hamáček nejsou vizionáři, jen udržovači,“ má jasno Fendrych.

Babiš má vize asi jako Husák, naštval se Martin Fendrych. Proto je náš rozpočet populistický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Na současném návrhu státního rozpočtu předsedovi ČSSD Hamáčkovi vadí, že neumožní splnit sliby, jež dala koaliční vláda voličům. Ministryně Schillerová dle jeho slov navíc nadržuje ministrům Babišova hnutí: „Rozpočty ANO rostou kolem šesti procent, rozpočty ministerstev sociální demokracie ale klesají o půl procenta. A tam je zakopaný pes.“

Kde na to ale vzít peníze? Šéf ČSSD nabízí zvýšení berní (bankovní daň) a rušení daňových výjimek. Fendrych k tomu podotýká, že pravicový politik by asi napadl neuvěřitelně bující státní správu. A také připomíná, že na stránkách Ministerstva financí najdete text: „Návrh rozpočtu otevírá cestu k dalšímu výraznému navýšení důchodů nebo platů ve školství. Počítáme také s vyšší podporou výzkumu a pokračujeme v soustavném navyšování investic.“

„Vidíme politiku ‚nákupu voličů‘, zvyšují se důchody, platy učitelů. Není to hloupé. A těžké jedno i druhé kritizovat. Zato tlustá státní správa a různé další nákupy voličů (slevy na vlak) se kritizovat dají, a snadno,“ shrnuje Fendrych ve svém komentáři na Aktuálně.cz.

Z rozpočtu tedy podle jeho slov vyčteme, jestli nám vládnou vizionáři, nebo jen „udržovači“, kteří chtějí především uchovat sami sebe u moci. „Jednoznačně platí to druhé,“ má jasno komentátor.

  • Původní zdroj ZDE

„Vizionáři by mysleli na budoucnost a ze všech sil by se snažili hasit maléry, které nás už sužují,“ zdůrazňuje Fendrych a zmiňuje, že tím nejhorším je dnes z velké části zničená česká krajina a sucho. „Vize vlády? Kanál Dunaj-Odra-Labe, nové přehrady. Absurdní, zní to jak za Husáka, ne v roce 2019,“ kritizuje s tím, že je skandální, pokud v rozpočtu na rok 2020 chybí na kroky proti suchu peníze.

Jde však prý i o naši budoucnost v Evropě, málo peněz pro Ministerstvo zahraničních věcí je podle komentátora výsměch a úlitba Zemanovi. V NATO zase platíme směšně málo na obranu – vezeme se. A v neposlední řadě jde i o změnu toho, co Česko nabízí světu, věda je prý stále podhodnocena a vědců si nevážíme. „Ne, ne, Babiš a Hamáček nejsou vizionáři, jen udržovači. A populisti,“ uzavírá Fendrych.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…