Babiš měl doma zle: Monika byla rozčílená. A on zakročil

12.01.2020 18:39

Premiér Andrej Babiš opět zveřejnil své tradiční hlášení „Čau lidi“ a neneslo se v příliš veselých tématech. Úvodem hlášení Babiš prozradil, kvůli čemu byla rozčílená jeho manželka Monika. Šlo o soudní rozhodnutí, o němž mluvil i prezident Miloš Zeman. Poté šéf vlády posmutněl i nad svými oblíbenými zvířaty, jimiž jsou koaly. „Nemají jak utéct,“ smutně vzpomínal na otřesné záběry, které spatřil v souvislosti s požáry v Austrálii. A rozhodl se konat. Sám přispěl milion korun a započal jednat o další pomoci pro požáry zmítanou zemi. Dodává, že přispívají i ostatní. „Potvrdilo se, že náš národ je solidární,“ pochvaluje si. Došlo i na vzpomínku na jednání se studenty s Fridays for Future, kteří se chovali „povýšenecky“. A v hlášení to kromě nich schytal i generální ředitel České pošty Roman Knap.

Babiš měl doma zle: Monika byla rozčílená. A on zakročil
Foto: Facebook
Popisek: Prezident Miloš Zeman si na 5. Reprezentačním plesu prezidenta České republiky zatančil s Monikou Babišovou

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí
Premiér své týdenní hlášení tentokrát nezapočal na veselé struně. „Čau lidi, určitě jste četli v Blesku ten příšerný případ, jak vzali mámě jedenáctiletou holčičku a dali ji do ústavu, aby se v něm ‚naučila mít ráda tátu‘. Zní to šíleně, co? Kdo jste tu kauzu doteď nezaznamenali, tak jde o článek ‚Poslední pusa a objetí: Zlomená Alexia (11) musela opustit rodinu a šla na převýchovu do krizového centra‘,“ upozornil předseda vlády na podivné rozhodnutí soudu, který nezletilou dívku se jménem Alexia donutil nastoupit do krizového centra, načež má být po půl roce dívka svěřena do péče otce. Důvodem rozsudku je, že soud dospěl k závěru, že matka brání styku dívky s otcem.

Z rozhodnutí soudu není jisté, zda se matka vůbec s dcerou bude moci spatřit. „Soud dospěl k závěru, že je nyní předčasné rozhodovat o styku nezletilé s matkou od 1. července 2020. Z dokazování vyplynulo, že vztah nezletilé s otcem bude zapotřebí prohloubit,“ uvedl v rozsudku soudce. „To, co chce sama dívka, pro rozhodnutí soudu nebylo nikterak důležité. Je třeba upozornit na to, že názor nezletilé není pro rozhodnutí soudu jediným kritériem, jak se matka patrně mylně domnívá,“ vysvětlil pro server Blesk.cz soudce.

Premiér se měl o případu dozvědět od své manželky. „Upozornila mě na něj moje paní, která z toho byla hrozně rozčílená, tak jsem požádal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby ten případ prověřila. Bude mě o tom informovat v pondělí. Nemám o tom detailní informace. Každopádně mně i mé ženě to leží na srdci. Mluvil o tom dokonce i pan prezident, všechny nás to šokuje. Celkem mi jde mráz po zádech, že je něco takového u nás v České republice možné,“ shrnoval.

A neveselá témata pokračovala, následně šéf vlády poukázal na boj s ohněm, který svádějí lidé v Austrálii. „Další hrozná věc. Požár v Austrálii asi sledujete. Je šílené, kolik tam už zahynulo zvířat a kolik lesů lehlo popelem. Je mi to moc líto. Velká tragédie,“ napsal ke katastrofickým výjevům na druhé straně zeměkoule.

Upozornil především na strádání tamních zvířat. „Já mám rád koaly, jsou to mírumilovná zvířátka. Bohužel během požárů úplně bezmocná, viděli jsme ty otřesné záběry. Nemají jak utéct,“ smutněl. Sám se tedy po naléhání dcery rozhodl konat a rozhodl se zaslat finance na záchranu bezbranných koal: „Moje dcera Vivien za mnou přišla s tím, že jim musíme pomoct, takže jsem se rozhodl, že z vlastních peněz pošlu milion korun, což je asi 64 tisíc australských dolarů na ohrožené koaly,“ uvedl.  

Jinou pomoc prý Austrálii premiér nabídnout nemůže. Hovořil i se šéfem hasičů, ale nakonec se shodli, že je postižená země příliš daleko. Jediná pomoc tak je poslat na boj s požáry finance. Řešit se naléhavou situaci rozhodl i v součinu s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO). „Požádal jsem paní ministryni financí, aby prověřila možnost poslat větší částku za Českou republiku,“ dodal.

Vyzývá, aby lidé, „pokud mohou“, také přispěli. A doporučil hned několik organizací. Jmenoval například „Bushfire Emergency Wildlife Fund“ zřízený Zoos Victoria, která sdružuje tři zoologické zahrady ve státě Victoria včetně Melbourne. „Vybrané peníze jdou na urgentní veterinární péči a taky na podporu vědeckého výzkumu náhradní výživy pro zvířata, kterým se podařilo přežít, ale oheň je připravil o přirozené zdroje potravy,“ zmínil. Dále nabídl největší australskou organizaci na záchranu volně žijících zvířat WIRES (NSW Wildlife Information Rescue and Education Service). Také lidé podle něho mohou přispět prostřednictvím sbírkového konta Zoo Praha „Pomáháme jim přežít“. „Docela to jede. Za první tři dny poslali lidi do Zoo Praha skoro 1,6 milionu. Potvrdilo se, že náš národ je solidární,“ pochválil premiér.

Pomoci přírodě se premiér věnoval i v další části svého hlášení. Referoval, že za ním přišel Jakub Hrouda z projektu eCollective. „Tahle skupinka studentů si dala za cíl bojovat s klimatickou změnou, ale ne tím, že bude hulákat na náměstích, ale vzděláváním a skutečnou akcí,“ vyzdvihl. Měla to být pro ministerského předsedu „osvěžující schůzka“. A doplnil: „Jakub je inteligentní a vzdělaný, má jasné názory i znalosti, ať už jde o klimatickou změnu, energetickou pozici naší země nebo roli zemědělců v krajině. Na rozdíl teda od Fridays for Future, kteří nechtěli slyšet argumenty, chovali se povýšenecky a měli o všem jasno à la Greta.“

Nevynechal ani narážku, že se na klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou provalilo, že jí příspěvky píše otec.

A zmínka přišla i na Babišovy návštěvy v regionech. Došlo i na téma schůze s jeho sympatizanty v Olomouci, kde se objevila jedna z pracovnic České pošty. Premiérovi jí „bylo líto“: „Jedna paní tam vykládala o tom, že dělá doručovatelku na poště 40 let a bere 18 600 korun měsíčně a s příplatkem jí to vychází na 20 tisíc. Bylo mi jí líto.“ „Česká pošta dostala a ještě dostane dostatek peněz od státu, aby mohla své zaměstnance podstatně lépe zaplatit. Je skandální, že doteď mají lidi tak nízké platy a nikdo se o to nezajímá,“ postěžoval si. A strefoval se i do nového generálního ředitele pošty Romana Knapa: „Nechodí do terénu a neřeší to. Nasliboval toho spoustu, ale doručovatelek se jeho sliby vůbec nedotkly.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…