Babiš nakročuje k Okamurovi: Je to poslední možnost. Jací extremisté? Lidi SPD zvolili. To jsou ti lidi méně než vy, pane redaktore?

12.04.2018 7:10

Trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) prozradil v rozhovoru pro čtvrteční MF Dnes, jak to bude dál s vyjednáváním o vládě. Pořádně se přitom rozčílil. Prý má teď před sebou poslední možnost jednat s komunisty a SPD Tomia Okamury, kteří byli do Sněmovny zvoleni v demokratických volbách.

Babiš nakročuje k Okamurovi: Je to poslední možnost. Jací extremisté? Lidi SPD zvolili. To jsou ti lidi méně než vy, pane redaktore?
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Babiš chce hnutí ANO položit na stůl variantu, ve které by KSČM a SPD podpořily vládu. Otázka je, co na to řeknou jeho poslanci a ministři. Podle informací Lidových novin se proti vládě podporované Okamurou a komunisty staví ministr dopravy Dan Ťok, ministr zahraničí Martin Stropnický, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a poslanec Patrik Nacher. Nechuť k vládě podporované SPD dává najevo i česká eurokomisařka Věra Jourová.

Anketa

Kterého politika ANO vyjma Babiše máte nejraději?

20%
2%
4%
hlasovalo: 4768 lidí

Předseda vlády však tuto možnost vidí jako poslední. Hnutí ANO a SPD už spolu ostatně v minulosti jednaly, ale jednání skončila kvůli rozporům o podobě referenda. Babiš se staví proti tomu, aby lidé mohli hlasovat o členství v NATO nebo v EU. Ví také, že referendum podporují i Piráti a ČSSD, takže věří, že nějaký kompromis nakonec najde.

Premiér se prý nebojí, že by podpora jeho vlády ze strany SPD a KSČM poškodila Českou republiku v zahraničí.

„Určitě ne, to jsou jen výmysly českých novinářů. Podívejte se, co se děje v Rakousku. Viděl jste, jak rakouská vláda přistupuje k médiím, jaká jsou tam omezení? My nic takového neděláme. Ve vládě tam mají stranu nějakého Stracheho (Heinz-Christian Strache je dlouholetý předseda Svobodné strany Rakouska, FPÖ. Od prosince 2017 je rakouským vicekancléřem a ministrem pro úředníky a sport v koaliční vládě Sebastiana Kurze – pozn. red.) Ve Francii taky volby nějak dopadly, v Itálii… Co se týče zahraniční politiky, tak myslím, že jsem tam dostatečně ukázal, že jsem proevropský. Ale zároveň jsem kritik EU. Odmítám evropskou politickou komisi, odmítám diktát Evropské komise, nechci, aby nám tady stále diktovali nějaké věci. Chci, aby byl vliv členských států podstatně větší než předtím,“ zdůraznil Babiš.   

Jistěže tu existuje alternativa v podobě vlády tzv. demokratických stran, kterou by tolerovalo hnutí ANO, jenže Babiš tuto možnost nebere vážně. Považuje podobná řešení politické situace za zcela nesmyslná. Tato strany prý sledují jediný cíl – vyštvat Babiše z politiky. Ale on se vyštvat nenechá. Za šest let vybudoval úspěšné hnutí, v jeho čele kandidoval ve volbách a dosáhl jasného volebního úspěchu, který hodlá využít k sestavení vlády, které bude stát v čele. I když je trestně stíhaným politikem.

„Trestně stíhaný na objednávku. Na objednávku tohoto systému. Stokrát jsem říkal, že kdybych nebyl v politice, tak o Čapím hnízdě nikdo neslyšel. Před volbami to udělali, naschvál,“ zopakoval po několikáté Babiš. Kdyby se nakonec přece jen uvolil nebýt premiérem, tzv. demokraté by si prý nakonec vymysleli jiný požadavek, kterým by torpédovali jednání. Babiš je o tom bytostně přesvědčen. Náhradním premiérem by mohl být např. Richard Brabec, jenže ten o zmíněný post nestojí.  

Babiš má prý jako politik čistý stůl, a přestože do politiky nechtěl, tak když už do ní vstoupil, tak podle svého vlastního názoru pro tuto zemi něco udělal. Je přesvědčen, že se nemá za co stydět.  

„Cokoli bych udělal, byste mi vyčítali. Teď mi vyčítáte, že tam jsem. Kdybych tam nebyl, vyčítali byste mi, že jsem Kaczynski. Kdekoli Babiš bude, tak si ty tradiční strany najdou důvod mě kritizovat,“ rozčílil se Babiš. A tím ani zdaleka neskončil. Do běla ho rozpálila poznámka, že je šéfem hnutí ANO a jako šéf by mohl jasně říci, jak se staví k vládě podporované SPD a komunisty.   

„Jasně. To byste chtěl slyšet, pane redaktore. A představte si, já vám to neřeknu. Protože co děláte vy, novináři? Jenom rozeštváváte společnost a hledáte konflikty. Když půjdete do zahraničí, tak pochopíte, v jaké skvělé zemi žijeme. Byl jsem teď na Tenerife a ve Francii. Tam pochopíte, jak jsou u nás služby úžasné, jací jsou tu šikovní lidé. Potenciál země je na úrovni první republiky. Tak, jak jsem to napsal do své knihy. Ale vy stále potřebujete rozeštvávat lidi. My to máme od rána do večera. Hlavně bývalí zaměstnanci MAFRY neustále lžou, že chceme brát peníze učitelům, abychom dali slevu na jízdné. No dobře, když ti studenti tu slevu nechtějí, tak to zrušíme a necháme to jenom důchodcům. Když už jsme u toho. Ty resorty nejsou ty peníze schopné utratit. Nejsou. My je našli z kurzových rozdílů na vědu a výzkum ze zahraničí. Ty jsme dali, abychom je utratili za věci, které jsou zapotřebí okamžitě. Místo toho jsou tu furt nějaké dezinformace,“ zuřil.

Jeho vztek narůstal, když bránil voliče Tomia Okamury a komunistů. „Pro mě je preferovaným řešením získat důvěru vládě. Uvidíme, s kým ji můžeme získat. Možná ještě někdo změní názor. Vy prostě potřebujete slyšet, že jo, abyste mohli od rána do večera řvát, že jsme to udělali s extremisty. Podle vás je tady nějakých 900 tisíc lidí extremisty. Tak buď máme tu svobodu a demokracii, když o tom tak stále mluvíte, nebo jsou lidé volící tyto strany co? Jsou méně než vy? Nebo kdo? My si můžeme vybrat, jestli budeme vyjednávat ještě měsíce, nebo jestli skutečně najdeme možnost, aby ta vláda konečně získala toleranci a mohla normálně pracovat jako doposud,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…