Babiš premiérem skutečně bude, připustil v rádiu Kalousek. A prozradil, kdo mu do toho křesla pomůže

25.10.2017 17:46

Moderátorka Marie Bastlová ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu zpovídala končícího předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Znovu poslal vzkaz Jiřímu Pospíšilovi a rozpovídal se o tom, co čeká Českou republiku v příštích čtyřech letech. Odcházející předseda TOP 09 má mimo jiné za to, že Andrej Babiš bude premiérem, a to za případné pomoci ČSSD, KSČM a SPD Tomia Okamury.

Babiš premiérem skutečně bude, připustil v rádiu Kalousek. A prozradil, kdo mu do toho křesla pomůže
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

Od chvíle, kdy Kalousek oznámil, že odejde z čela TOP 09, dostal prý už řadu zpráv. „Na jedné straně ti, kteří mě chápou, a na druhé straně ti, kteří mě vyčítají, že volili TOP 09 kvůli mně a já teď utíkám z boje. Těm jsem odepisoval, že z boje neutíkám a zůstávám ve sněmovně,“ prozradil Kalousek hned na úvod.

Předvolební vnitrostranické analýzy prý straně předpovídaly výsledek kolem sedmi procent a existoval tu jistý potenciál na ještě lepší výsledek. Bohužel se to nepodařilo. Tak či tak ale byl rozhodnutý, že pokud Andrej Babiš (ANO), Tomio Okamura (SPD) a komunisté získají většinu, složí funkci předsedy, protože díky těmto třem stranám nebude možné sestavit demokratickou prozápadní vládu.

V TOP 09 Kalousek vidí celou řadu kandidátů, kteří se mohou stát velmi schopnými lídry, ale před sjezdem je nechce jmenovat. „Já budu mít na sněmu jen jeden hlas a bude záviset na všech delegátech, koho zvolí,“ zdůraznil končící předseda TOP 09.

Ještě jednou se vyjádřil k europoslanci zvolenému za TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi, protože si s sebou Pospíšil nese minulost z ODS, stejně jako Kalousek si nese minulost lidoveckou. Odcházející předseda TOP 09 by prý ocenil, kdyby se stal předsedou strany někdo bez této zátěže, kdo se bude moct spojit  s ostatními stranami na pravici do bloku, který bude muset hájit demokracii.

„Tady půjde o to, aby tady byla jasná opozice, která bude v určitou chvíli schopná převzít moc. To, čemu teď budeme čelit, je pokus demontovat liberální demokracii a pokus o zestátnění médií. A v parlamentu musí být jasná opozice, která bude moct v následujících volbách schopná některé kroky končící vlády i této nastupující opravit,“ konstatoval Kalousek. Také možná bude třeba znovu otočit kormidlem na Západ.

Host příliš nepochybuje, že se Andreji Babišovi podaří sestavit vládu, protože šéf hnutí ANO má 78 poslanců, což není málo, k tomu má SPD Tomia Okamury, který se otevřeně hlásí o vstup do koaliční vlády s hnutím ANO, a pak tu jsou komunisté a ČSSD, kteří se prozatím stavějí k Babišovi neutrálně. Ostatní strany spolupráci s Babišem odmítají a Kalousek prý nemá důvod jim to nevěřit.

A co bude Kalousek dělat jako řadový poslanec? Hodlá se prý věnovat např. rozpočtovým otázkám, neboť v této oblasti má zkušenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …