Babiš při jednání o rozpočtu podporuje některé přesuny. Celkem za 2,7 mld. Kč

09.12.2015 10:46

Ministerstvo financí podporuje u dnešního třetího čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok přesuny v rámci kapitol za 2,7 miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jde například o 250 milionů korun na podporu sportu, 200 milionů na podporu vysokých škol nebo 600 milionů na schválený jednorázový příspěvek důchodcům.

Babiš při jednání o rozpočtu podporuje některé přesuny. Celkem za 2,7 mld. Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

Babiš informoval o tom, že aktuálně je schodek letošního státního rozpočtu 58 miliard korun a za celý rok by měl být kolem 70 miliard korun. Schválený návrh přitom počítá se schodkem 100 miliard korun.

Poslanci ve druhém čtení navrhli ve státním rozpočtu na příští rok přesuny v celkovém objemu kolem 44 miliard korun. Peníze chtějí přidat hlavně na armádu, ochranu hranic, ale i na školství nebo sociální záležitosti. Vládní koalice se v pondělí dohodla, že podpoří všechny návrhy, které už získaly souhlas sněmovního rozpočtového výboru.

Babišovo ministerstvo podporuje vyplacení jednorázového příspěvku důchodcům

Rozpočtový výbor podpořil vedle financí pro vysoké školy a sport i investice do sociální péče za 300 milionů korun nebo 200 milionů pro obce jako příspěvek na sociální péči. Dále ministerstvo souhlasí s přesunem 600 milionů korun na jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 1200 korun.

K návrhům na zvýšení rozpočtu Ministerstva obrany Babiš uvedl, že nereflektují realitu. Příští rok se totiž rozpočet Ministerstva obrany podle ministra financí zvyšuje o čtyři miliardy korun. „Ministerstvo má nespotřebované rezervy a výdaje. Pokud prosinec dopadne, jak očekáváme, tak bude mít obrana navíc de facto o 8,2 miliardy navíc,“ řekl ministr.

Babiš odmítl kritiku kvůli tomu, že rozpočet počítá s dosud neschválenými zákony, jako je elektronická evidence tržeb nebo navýšení daně z hazardních her. „Do návrhů patří i zákony, které prošly prvním čtením,“ upozornil ministr.

Základní ukazatele návrhu rozpočtu už Sněmovna schválila v říjnu. S plánovaným schodkem 70 miliard korun při výdajích 1,251 bilionu a příjmech 1,181 bilionu korun už poslanci hýbat nemůžou. Možné jsou jen přesuny uvnitř rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…