Babiš přichází s plánem, jak ještě více snížit zadlužení státu

14.03.2014 7:21

S novou taktikou, jak snížit státní dluh, přichází ministr financí Andrej Babiš. Chce co nejvíce omezit využívání krátkodobých dluhopisů, které jsou pro stát nevýhodné. Místo nich chce využít dočasně volné státní peníze, část jich hodlá dokonce s pomocí makléřů investovat. Informují o tom páteční Hospodářské noviny.

Babiš přichází s plánem, jak ještě více snížit zadlužení státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

List to ilustruje na tomto příkladu: „Státní fond dopravní infrastruktury nahlásí, že na stavbu vybrané silnice bude potřebovat pět miliard, a to za šest měsíců. Ministerstvo financí bude vědět, že půl roku může těchto pět miliard použít na snížení půjček nebo ke krátkodobé konzervativní investici,“ napsal deník.

S Babišovým plánem prý souhlasí i premiér Bohuslav Sobotka.

Volné peníze ale nebude investovat ČNB. „Prostředky točí v obchodech s výnosem 0,04 procenta. A stát si proti tomu půjčuje i superkrátkodobě, na pár dní, za 0,06 procenta,“ popsal listu postupy ČNB šéf Babišových ekonomických poradců Aleš Michl. Místo centrální banky proto bude dočasně volné peníze investovat skupina makléřů.

Podle deníku také Michl uvedl, že pokud se zmíněným způsobem podaří splnit cíl Ministerstva financí, aby si stát půjčoval o 50 miliard korun méně než dosud, na úrocích to přinese úsporu 750 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…