Babiš říkal, že předložil návrh rozpočtu. Ale to není návrh rozpočtu, vpálil Pilnému v ČT Kalousek

28.05.2017 14:52

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce České televize byli ministr financí Ivan Pilný (ANO) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). A řeč byla především o rozpočtu na příští rok.

Babiš říkal, že předložil návrh rozpočtu. Ale to není návrh rozpočtu, vpálil Pilnému v ČT Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

„Základní rámec rozpočtu sestavil můj předchůdce, sestavil jej velmi korektně s tím deficitem 50 miliard korun. Přes média je mi nyní vzkazováno, co budou jednotlivá ministerstva chtít,“ zkonstatoval úvodem Pilný. „To, co mi trošku chybí, je, že nejsou sestaveny priority. Musím se rozhodnout, zda budeme mít proinvestiční politiku, nebo do jaké míry budeme reflektovat sociální opatření,“ podotkl.

„To, čemu pan Babiš říkal, že předložil návrh rozpočtu, není to návrh rozpočtu. Jsou to výdajové limity. Mezi výdajovými limity a rozpočtem je asi takový rozdíl jako mezi hrubou stavbou a interiérem. Ale ta hrubá stavba je na špatných základech. Ty výdajové limity s tímto deficitem při období růstu jsou obžalobou vládní koalice,“ byl velmi kritický Kalousek.

„Na základě té hrubé stavby samozřejmě ministr financí sestaví rozpočet. Ale zřejmě tam bude zoufale málo peněz na investice,“ poznamenal. 

„Nemáme nic proti tomu, aby rostly platy státních zaměstnanců, ale není jediný důvod rozšiřovat armádu těch, kteří tyto veřejné služby provozují,“ řekl pak Kalousek mimo jiné k růstu platů. „Lidí v produktivním věku ubývá, což vede k neudržitelné situaci,“ poznamenal pak Pilný k důchodcům, u nichž se domnívá, že roční růst důchodů o stokoruny nezaručuje nárůst životní úrovně. „Mluvím o kvalitě života,“ podotkl Pilný.

„My předkládáme koncept penzijní reformy a zdravotního pojištění. Odmítáme rezignovat na to, že staří lidí nebudou mít důstojné dožití. Tato vláda bohužel lidi přesvědčuje, že budou mít všechno zadarmo,“ kritizuje následně opět Kalousek. Kritika Kalouska se pak snesla i na deficit rozpočtu, jenž je podle něj nestydatě vysoké číslo. 

„Nemám křišťálovou kouli, abych řekl, kdy budeme mít vyrovnaný rozpočet. Směřujeme k němu, ale směřujeme k němu pomalu. Ta cesta rozhodně nebude dramaticky rychlá,“ reagoval Pilný.

Návrh státního rozpočtu na příští rok, který v pondělí představil ještě před svým odvoláním Babiš, čelí kritice. Podle koaličních sociálních demokratů v návrhu chybějí miliardy korun. Víc peněz z rozpočtu chtějí ale také někteří ministři ANO a lidovců. „Řádově jde o několik desítek miliard korun napříč všemi resorty,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo financí vyčíslilo požadavky ministrů za ČSSD na zhruba 30 miliard Kč. Ministr Pilný návrh rozpočtu označil za kvalitní, schodek 50 miliard korun je podle něj nepřekročitelný.

Přes nespokojenost jednotlivých ministerstev návrh státního rozpočtu u většiny z nich a dalších státních úřadů počítá s meziročním růstem výdajů. Největší růst, o 32,6 miliardy korun, je u ministerstva práce a sociálních věcí, následuje ministerstvo školství s růstem o 11,7 miliardy Kč. Naopak největší pokles v absolutní částce je u ministerstva dopravy, a to o 12 miliard korun. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do sněmovny do konce září.

Závěrem se pak hovořilo také o korunových dluhopisech, kdy se Pilný pozastavil nad tím, proč se daňová úleva netýkala pouze státních dluhopisů. Kroky, které činí finanční správa pod vedením Martina Janečka, prozatím obhajuje. Počká si na výsledky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…