Babiš se nám zásadně vyjádřil k Donaldu Trumpovi. A toto nehezkého nám řekl o Sobotkovi a Chovancovi…

20.09.2017 14:08

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k projevu Donalda Trumpa v OSN a při té příležitosti zkritizoval i premiéra Bohuslava Sobotku a ministra vnitra Milana Chovance.

Babiš se nám zásadně vyjádřil k Donaldu Trumpovi. A toto nehezkého nám řekl o Sobotkovi a Chovancovi…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Americký prezident Donald Trump při svém projevu na Valném shromáždění OSN řekl: „Voláme po velkém probuzení národů, oživení jejich ideálů, jejich hrdosti a vlastenectví.“ Právě to je podle něj největší úkol současnosti, z něhož se jednou budeme zpovídat historii.

„Vždy budu mít na prvním místě Ameriku,“ zdůraznil Trump, přičemž použil známý slogan America First. „Vy, představitelé dalších zemí, byste rovněž měli klást vždy na první místo vaše země,“ vyzval sál. „Národní stát je stále tím nejlepším prostředkem pro pokrok,“ řekl.

„My v Americe se nehodláme snažit vnucovat komukoliv náš styl života, spíše chceme vytvářet zářný příklad pro každého,“ řekl Trump doslova a dodal: „V zahraniční politice obnovujeme princip suverenity.“ 

Czech Republic first

Andrej Babiš se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz k těmto Trumpovým principům přihlásil. „To, co řekl prezident Trump, si myslím už dlouho. Česká republika musí hájit své národní zájmy jako první, nikdo jiný to za nás neudělá. Nemůžeme sedět v koutě a doufat, jak co dopadne. Proto musíme mít takové politiky, kteří se v zahraničí neztratí, domluví se, a hlavně vědí, jak se mezinárodní politika dělá,“ řekl Babiš.

„Když se podíváte na současného premiéra nebo ministra vnitra, tak je jasné, že toho moc nevyjednají, jelikož neumí ani anglicky. I v rámci EU je přirozené, že politici hájí zájmy své země. Němci svoje, Francouzi svoje a my nesmíme stát opodál. Heslo ‚Czech Republic first‘ by měl zastávat každý český politik, který to s naší zemí myslí dobře,“ dodal Babiš.

Rakeťák a předefinování americké zahraniční politiky

Komentátor Los Angeles Times poznamenává, že Trump z tribuny OSN zcela předefinoval americkou zahraniční politiku. Jeho doktrína národní svrchovanosti jako základu mezinárodní spolupráce je podle něj vyloženým opakem dosavadní americké pozice stavějící na první místo lidská práva a požadavek demokracie. 

Zpravodaj webu německé stanice Deutsche Welle poznamenal, že když Trump začal mluvit o potřebě suverenity jednotlivých zemí, následovalo ze sálu OSN, která by naopak co největší část suverenity jednotlivých národů ráda získala, mrazivé ticho.

V projevu Trumpa ohromilo prý mnohé zejména Trumpovo posměšné označení severokorejského lídra Kim Čong-una jako „rakeťáka“ (v originále The Rocket Man) a mnohem vážnější varování, že pokud KLDR neskončí s vývojem jaderných zbraní, čeká ji „totální zničení“. Podle médií je takový útok na členskou zemi OSN naprosto neslýchaný.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…